4 binden fazla kişi sahte boşanmayla emekli aylığı aldı

Yayın tarihi: 30 Haziran 2023 Cuma 9:30 am - Güncelleme: 30 Haziran 2023 Cuma 9:40 am

4 bini aşkın kişi emekli aylığı için sahte boşanma yoluyla devleti dolandırmaya çalıştı. Denetimler üzerinde kağıt üzerinde boşananların aylıkları kesilirken tüm ödemeleri ise tahsil ediliyor.

Sözcü’de yer alan habere göre; Türkiye‘de 4 bin 387 kişinin, kendisine haksız yere emekli aylığı bağlatabilmek için eşi ile sahte biçimde boşandığı belirlendi. Denetimlerin ardından kağıt üzerinde eşi ile boşanan ancak birlikte yaşamaya devam edenlerin aylıkları kesildi. Tüm ödemeler, cezasıyla birlikte geriye dönük biçimde tahsil ediliyor. Yasalara göre vefat eden emekli babanın aylığının yüzde 75’i eşine kalıyor. Evli olan kızı ise babasının aylığının yüzde 25’ini alabilmek için kağıt üzerinde boşanıyor. Kızına da aylık bağlanınca dul eşin aylığı yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşüyor. Aylığı azalan anne de muvazaalı boşanma yapan kızını ihbar edebiliyor. Kardeşler de birbirini ihbar edip, konu hakkında şikayette bulunabiliyor.

152 BİN DENETİM

Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği (SGDD) yetkilileri de muvazaalı boşanmayla Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) haksız emekli aylığı alan kişileri en çok annelerinden ya da kardeşlerinden gelen ihbarlar sayesinde yakaladıklarını belirttiler. İhbar ve şikayetlerin bir bölümü de komşulardan geliyor. Boşanmanın muvazaalı olduğunu kanıtlamak için de adreslerde denetimler yapılıyor. Bu kapsamda sosyal güvenlik denetmenleri de geçen yıl 152 bin 596 işyerinde denetim yaptı ve bu denetimlerde sigortasız olarak 52 bin 642 işçi çalıştıran bin 251 kayıt dışı işletmeyi belirledi. 2 bin 513 sahte işyeri ve 124 bin 373 sahte sigortalı tespit etti. Denetimler sonucu 3 milyar liralık kamu zararının önlendiği ortaya çıktı. Kaçak göçmen çalıştıran işyerlerine de her bir gün için 30 bin lira ceza kesildi.

BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ DENETİM GEREKLİ

SGDD yetkilileri, ülke genelinde il müdürlüklerine bağlı çalışan sosyal güvenlik denetmenlerinin il müdürlüklerinden alınarak SGK’nın merkez teşkilatına bağlanması çağrısında bulundu. Denetmenlerin merkezde oluşturulacak grup başkanlıkları altında örgütlenmeleri halinde, bağımsız ve tarafsız denetimin daha iyi sağlanacağı belirtildi. Denetmenler, SGK müfettişleriyle aralarındaki maaş uçurumunun giderilmesini de talep etti. Türkiye’de kayıtlı göçmen sayısının 3 milyon olmasına rağmen bunlardan çalışma izni olup istihdam edilenlerin sayısının 168 bin olduğu (yaklaşık her 18 göçmenden 1’i) bunun da göçmenlerin kayıt dışı istihdamdaki ağırlığını gözler önüne serdiği bildirildi. Yetkililer, cezalara karşın göçmen işçiliğin devam ettiğini vurguladı.