3D biyonik göz büyük dikkat çekiyor

Yayın tarihi: 13 Haziran 2020 Cumartesi 9:00 am - Güncelleme: 12 Haziran 2020 Cuma 5:05 pm

Görme teknolojisi genellikle akıllı telefonların kameraları için yoğun bir şekilde kullanılsa bile, çok daha farklı alanlarda tercih edilebiliyor ve 3D biyonik göz bunlar arasında en fazla dikkat çekeni.

3D biyonik göz büyük dikkat çekiyor.  Şimdiye kadar kullanılan 2 boyutlu görme donanımları ne yazık ki istenilen başarıyı veremiyordu. Ancak araştırmacılar, konu ile ilgili yeni çalışmalar gerçekleştirdi ve kısa bir süre içerisinde sonuçlarını aldı.

Çeşitli organların üç boyutlu yazıcılar sayesinde üretildiği ve kullanıma sunulduğu biliniyor. Özellikle de hayati önem taşıyan organların bu şekilde üretilmesi insanların yaşamını kolaylaştırıyor. Bionic Vision Australia ve Second Sight bu alanda öncü isimler olsalar bile, haber çok farklı bir yerden geldi. Uzakdoğu’dan bir bilim ve teknoloji kurumu gerçekten de çığır açabilecek bir yöntem buldu.

3D biyonik göz

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Elektrokimyasal Göz (EC-Eye) dinlen bir sistemi geliştirmeyi başardı bu sistem ile birlikte adeta göz retinası gibi görme işlemini gerçekleştiren donanım oluşturuldu. İnsan retinasında fotoreseptörleri taklit ederek yapılan bu sistem sayesinde, görme işlemi standart insan organından çok daha ileri düzeyde gerçekleşebiliyor.

Gerçek bir gözün yapabileceğinden çok daha ötesini başaran bu yeni sistem, görme engellilerin günlük hayat içerisinde çok rahat davranmasını sağlayacak. Ayrıca robotik teknolojilerde bunlar kullanılırsa, muhtemelen insan gibi gören makineler üretilecek. Sizce bu tür teknolojiler daha başka nerelerde kullanılabilir?

İşte Playstation 5 için geleceği kesinleşen tüm oyunlar!