39 kişinin hayatını kaybetmişti! Rıza Bey Apartmanı davası yarın başlıyor

Yayın tarihi: 2 Eylül 2021 Perşembe 9:18 am - Güncelleme: 2 Eylül 2021 Perşembe 9:18 am

İzmir’de geçen yıl 30 Ekim’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde yıkılan, aralarında çocukların da olduğu 37 kişiye mezar olan Rıza Bey Apartmanı’na ilişkin dava yarın başlıyor. Apartmanın mimari müellifi ve fenni mesulü A.S.B.’nin tutuklu yargılandığı davada, 9 sanık hâkim karşısına çıkacak.

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre, Rıza Bey Apartmanı’nda 61 yaşındaki annesi Arife Yücel; kızları 9 yaşındaki Feda, 2 yaşındaki Diren ile yeğenleri 6 yaşındaki Vera ve 5 yaşındaki Lena Yücel’i kaybeden Emine Yücel, kamuoyundan destek beklediklerini dile getirdi. Yücel, “Depremde birçok ihmal, kasıt, denetimsizlik, vurdumduymazlık sonucu yerle bir olan ve en fazla can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı’nın yıkılmasında, ölümlerin meydana gelmesinde sorumluluğu bulunanlar ceza almalı. Rıza Bey Apartmanı enkazında yakınlarını kaybedenler olarak tüm halkımızın duruşmaya katılmasını ve adalet mücadelemize katkı sunmasını diliyoruz. Kamuoyu vicdanı bu davaya sahip çıkmalı” dedi.

BAŞTAN SONA İHMAL

Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, facianın göz göre geldiği ortaya çıkmıştı. Raporda, şu ifadeler yer aldı: “Binanın projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Ayrıca yapının daha önce deprem nedeniyle hasar aldığı, bu hasardan sonra projesiz, izinsiz ve kontrolsüz bir tamirat işlemi geçirdiği tespit edildiğinden, bu işlemin de yapının tamamen yıkılmasında etkisi olabileceği değerlendirilmektedir.”