3 yılda 17 bin madene doğayı katletme yetkisi verildi!

Yayın tarihi: 4 Haziran 2021 Cuma 8:00 am - Güncelleme: 4 Haziran 2021 Cuma 8:00 am

TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu’nda açıklanan çölleşme risk haritası, ülkenin yarısının çölleşme tehlikesi altında olduğunu ortaya koydu. TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk, çarpıcı veriler açıkladı.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan çölleşme risk haritasının verilerini paylaşan Öztürk, çölleşmenin Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğunu ifade etti: “Türkiye’nin çölleşme riski bulunan bölgelerinin yüzde 29’u çok şiddetli, yüzde 23’ü de orta şiddetli derecede ki bunun şiddetli hale gelme olasılığı yüksek. Türkiye’nin büyük risk altında olduğunu görüyoruz.”

Komisyonda, maden kuşatması altındaki ormanlar nedeniyle katledilen ağaçlar da gündeme getirildi. 2015, 2016 ve 2017 yıllarında orman sahasını kapsayan alanlar için toplam 17 bin 900 adet maden izni verildiği, 146 bin hektar orman alanının statüsünü kaybettiği bildirildi.

Toplantıda söz alan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da ormanları korumanın önemine dikkati çektiği konuşmasında şunları söyledi: “Diyelim ki bir tesis yapılacak ve ülkenin gerçekten ihtiyacı var, ona kimsenin bir itirazı olamaz ama biz Toprak Koruma Kurulları’nda da görüyoruz. Neden Hazine arazisine doğrudan yapılmak yerine orman arazisine gidiyor? Yani burada bir sıkıntı var. Tamam, orman kendi eski haline geliyor ama çok uzun zaman alıyor biliyorsunuz. Bir tane ağaç kesip üç tane diktik’ demeyelim, o bir ağaç yerine gelene kadar 100 yıl geçiyor.”

Ataç’ın sözleri üzerine araya giren Komisyon Başkanı AKP’li Veysel Eroğlu’nun ise “Yok bir tanenin yerine en az beş tane diktik” demesi dikkat çekti.