3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü; Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2019 Cuma 1:52 pm - Güncelleme: 3 Mayıs 2019 Cuma 1:52 pm

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 140 gazeteci cezaevinde. Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 157’inci sırada.

Türkiye’de basın özgürlüğü üzerindeki karanlık tablo tutuklama, baskı, işsiz bırakılma şeklinde büyüyor. Türkiye’de gazeteciler Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yapılan ‘Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ sıralamasında 180 ülke içerisinde 157. sırada olan bir ortamda gazetecilik yapıyor / yapmaya çalışıyor.

Dünya Bsın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) açıklama yayımladı.

TGC: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

“Ülke barışının sağlanabilmesi adına cezaevinde tutuklu bulunan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması gereğine inanıyoruz” çağrısı yapılan açıklamada, tüm baskılara rağmen gazetecilerin kamuoyunu bilgilendirmekten vazgeçmeyeceği vurgulandı. “Haberin özgür olmadığı, gazeteciliğin evrensel basın ölçütlerine göre yapılamadığı zorlu bir dönemden geçiyoruz” denilen açıklamada, “Basın sektöründe on binlerce gazeteci işsiz ve mesleğini yapamamanın ıstırabını yaşıyor.

Yayın yasakları, sansür ve otosansürün hızla sürdüğü bir ortamda halkın haber alma, bilgilenme hakkını sağlamaya çalışan bir avuç gazeteciye selam olsun. Şu unutulmamalı ki gazeteciler dönemlerin tanığıdır, tarihe not düşerler. Bu nedenle ısrarla diyoruz ki gazetecilik suç değildir. Gazetecilik halkın haber alma, bilgilenme hakkına hizmet eden saygın bir meslektir. Bütün güç koşullara rağmen ayaktadır, ayakta kalmaya da devam edecektir, bedeller ödeseler de kamuoyunu aydınlatmaktan geri durmayacaklardır” denildi.

RSF: GAZETECİLERE DÖNÜK SİSTEMLİ BASKI DÖNEMİ

Bu tabloyu gazetemize değerlendiren Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazetecilere dönük artan baskılara dikkat çekti.

“Avrupa Birliği için girişilen kurumsallaşmanın yıkılıp yeni yönetim modeline göre yeniden inşası, medya ve yargıda basın/ifade özgürlüğünü hedef alan antidemokratik uygulamaları cesaretlendirdi” diyen Önderoğlu şunları söyledi: “Yola gelmez’ gazetecilerin sistemli şekilde keyfi olarak tutuklanması, iddianameleri için bir yıldan fazla süre beklemeleri, Türkiye’nin dünya basın özgürlüğü sıralamasında 157. sıradan bir adım bile üste çıkamamasına neden oldu.

Cumhuriyet gazetesi önceki çalışan ve yöneticilerinin yeniden hapse gönderilmesi düpedüz bir utançtır. Tahribat bununla da sınırlı değil: Birçok muhabir, araştırmacı gazeteci veya köşe yazarı, RSF’nin son bir yılda izlediği davalardan mahkum oldu; bazılarının gelecek aylarda hapisle yüz yüze kalma tehlikesi var.”

CHP’Lİ KARACA: BİLGİ EDİNME İHLALİ KRİTİK BOYUTA ULAŞTI

CHP Genel başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. AKP döneminde gelinen durumun sadece basın değil ifade özgürlüğü ve yurttaşların bilgi edinme hakkının ihlali açısından da kritik boyuta ulaştığına dikkat çeken Av. Gülizar Biçer Karaca uluslararası istatistik ve verilere atıfta bulunarak Türkiye tablosunu ortaya koydu ve “özgürlüğün basından başlayarak toplumun en küçük hücrelerine dek yayılmasını umut ediyorum” mesajını paylaştı.