3 ilde deniz çekildi!

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 2:07 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 2:08 pm

Balıkesir, İzmir ve Muğla’nın kıyı ilçelerinde deniz çekilmeleri görüldü. Bilim insanları her yıl bu dönemde kuzeyli rüzgarlar ve yüksek basınç sebebiyle benzer deniz çekilmelerinin görüldüğünü, endişelenecek bir durumun olmadığını söyledi.

İzmir sahillerinde, deniz suyunun poyraz ve gelgit nedeniyle kıyıdan çekildiği gözlendi. Seferihisar`ın Sığacık Mahallesi`nde çekilen denizin üzerinde adacıklar oluştu. İlçede, çekilme bazı bölgelerde 30 metreyi buldu.

Denizin çekilmesi, iç körfez dahil birçok noktada gözlendi. Bazı yerlerde 20 metreyi bulan çekilme sebebiyle denize kurulu iskeleler karada kaldı. Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde deniz çekildi, 2 bin 500 yıllık antik liman yeniden gün yüzüne çıktı.

İstanbul’da deniz çekildi: Uzmanından açıklama geldi

İklim Bilim Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz çekilmeleriyle ilgili, “Her sene olan doğal olaylar” dedi ve ekledi:

“Özellikle şubat ikinci yarı martın ilk yarısı arasında kuzeyli rüzgârlar çok hakimdir. Bu poyraz bütün suları güneye ittirir. Afrika’ya doğru ittirir. Su orada yükselirken bizim burada iner. Korkulacak bir şey yok.”

Marmaris’te de deniz çekildi, adacıklar oluştu. Deniz çekilmesi Muğla’nın Marmaris ilçesinde de oldu. Sığ noktalarda deniz yaklaşık 20 metre geri gitti. Denizin üzerinde adacıklar oluştu.

Uzmanlar bu aylarda yaşanan deniz çekilmesini, atmosferdeki basınç değişimi ile ay ve güneşin çekim gücüne bağlıyor.