28 Şubat Davası’nda avukatlar savunma yaptı! “Genelkurmay tutanağın sahte olduğunu doğruladı”

Yayın tarihi: 20 Mart 2023 Pazartesi 4:56 pm - Güncelleme: 20 Mart 2023 Pazartesi 4:56 pm

28 Şubat Davası’nda mahkumiyet delili sayılanve 1997 yılında yapıldığı iddia edilen toplantı tutanağına ilişkin soruya Genelkurmay Başkanlığı’ndan yanıt geldi. Açıklamada, böyle bir tutanağa veya imhasına ilişkin bulgu olmadığı söylendi.

Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen 28 Şubat Davası’nda Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Gazeteci Müyesser Yıldız’ın haberine göre, duruşmada sanık avukatlarından Aykanat Kaçmaz, daha önce de kovuşturmanın genişletilmesi talebinde bulunduklarını, çoğunun reddedildiğini ancak dosyadaki delillerin bilirkişiye gönderilmesinin kabul edildiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Madem dava uzayacak, dönemin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi de getirtilip naip hakim eliyle incelettirilsin. Ayrıca Refah-Yol Hükümeti’nin cebir ve şiddet kullanılarak istifa ettirildiği öne sürüldüğüne göre, RP ile Doğru Yol Partisi arasında yapılan dönüşümlü başbakanlığa ilişkin iki protokol söz konusu partilerin ve TBMM’nin arşivinden getirtilsin. Merhum Erbakan, Tansu Çiller ve merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun hükümetin istifasını açıkladığı canlı yayınlanan basın toplantısının kaydı da incelensin.”

AVUKAT VE MAHKEME BAŞKANI ARASINDA TARTIŞMA

Avukat Kaçmaz’ın talepleri sıralamasının ardından mahkeme başkanı araya girdi. Başkan, Erbakan, Çiller ve Yazıcıoğlu’nun basın toplantısının dosyada olduğunu belirterek “Duruşmaya dosyayı okumadan çıktığımızı mı sanıyorsunuz?” dedi.

Avukat Kaçmaz da başkanın sözü üzerine “İsteme değil, o kaydın huzurda izlenmesini talep ediyorum. Evet, dosyada var; ama gerekçeli kararda o toplantıya ilişkin tek satır yok.” karşılığını verdi.

Vural Avar’ın eşinden AYM’ye 28 Şubat mektubu

“TUTANAĞIN SAHTE OLDUĞU DOĞRULANDI”

Avukat Akın Şenol ise 7 Nisan 1997’de yapıldığı iddia edilen ve askeri yazışma kurallarına uygun olmayan toplantı tutanağının bir askeri bilirkişiye incelettirilmesini talep etti.

Avukatlar, söz konusu toplantıya ilişkin Genelkurmay’ın mahkemeye “Arşiv ve kayıtlarda yapılan inceleme neticesinde 7 Nisan 1997 tarihli toplantı tutanağının imhasına ilişkin herhangi bir belge veya tutanağa rastlanmamıştır” cevabını verdiğini ve bu tutanağın sahte olduğu yönündeki savunmalarını doğruladığını vurguladı.

YURTDIŞI YASAKLARI KALDIRILDI

Yaklaşık yarım saat süren duruşma sonunda Mahkeme Başkanı, dava dosyasının Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesinin kararlaştırıldığını, kovuşturmanın genişletilmesine ilişkin diğer taleplerin reddedildiğini bildirdi.

Mahkeme Başkanı, dosyada yargılanan dört kişinin yurtdışı yasağının kaldırıldığını ve “duruşmayı takip” şeklinde adli kontrol uygulanacağını açıkladı. Duruşma, 9 Ekim’e bırakıldı.