27 yıldır kapanmayan yara: Başbağlar Katliamı

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2020 Pazar 9:31 am - Güncelleme: 5 Temmuz 2020 Pazar 9:32 am

PKK’nın Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Başbağlar Köyü’nde 33 sivili öldürmesinin üzerinden tam 27 yıl geçti.

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993’te PKK’lılarca katledilen 33 sivil, kanlı saldırının 27’nci yıl dönümünde, köyde düzenlenen törenle anılacak.

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde, 27 yıl önce 33 sivilin katledildiği ve PKK’nın en büyük sivil katliamlarından olan Başbağlar köyündeki Başbağlar Katliamı’nın acısı, aradan geçen yıllara rağmen dinmiyor.

EVLERİ ATEŞE VERDİLER

Kent merkezine 220 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyüne 5 Temmuz 1993 akşamı gelen PKK’lılar, kadınları derede topladıktan sonra tüm evleri yağmaladı. Para, altın ve değerli eşyaları aldıkları evleri ateşe verdi.

Yapılan zulme karşı çıkan 5 kişiyi de yakılan evlerde ateşe vererek öldüren PKK’lılar, daha sonra camiden çıkan 28 erkeği köy meydanında topladı. Bir süre örgüt propagandası yapıp, kurşuna dizdi. Olaydan sonra bölgede yapılan incelemede, yüzlerce boş kovan bulundu.

PKK lideri Abdullah Öcalan 15 Şubat 1999’da Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye teslim edildikten sonra İmralı’da yapılan yargılama sırasında saldırının “Doktor Baran” kod adlı örgütün yerel sorumlululardan biri tarafından düzenlendiğini söylemişti.