27 uluslararası örgütten Sedef Kabaş için ortak açıklama

Yayın tarihi: 1 Şubat 2022 Salı 11:50 am - Güncelleme: 1 Şubat 2022 Salı 11:50 am

27 uluslararası örgüt Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan Sedef Kabaş için ortak açıklama yaptı. Kabaş’la birlikte tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istedi.

TELE1’de 14 Ocak’ta yayımlanan Demokrasi Arenası programında bir Çerkez atasözünden alıntı yaparak “Büyükbaş hayvan saraya girdiği zaman kral olmaz, o saray ahır olur” dediği için tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş için uluslararası basın özgürlüğü kurumlarından çağrı geldi.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve aşağıda imzası bulunan 26 insan hakları ve gazetecilik örgütü Kabaş’ın derhal serbest bırakılması ve bağımsız medyaya yargı tacizine son verilmesini istedi.

27 basın örgütünün açıklamasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ekim 2021’de açıklanan Vedat Şorli kararına atıfta bulunularak, bu kararın Türk Ceza Kanunu’nda yer alan cumhurbaşkanına hakaret suçunun ifade özgürlüğü ile uyumsuz olduğunu vurguladığı hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca Kabaş’ın tutuklanması öncesi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Kabaş’ın sözleri nedeniyle TELE 1’e soruşturma başlatıldığı ve 24 Ocak’ta yapılan üst kurul toplantısında TELE 1’e yıllık reklam gelirinin yüzde 5’i oranında idari para cezası ve beş kez program durdurma cezası verildiği belirtildi.

‘KABAŞ VE TÜM TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN’

Ortak açıklamada, Sedef Kabaş’ın ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması, Alican Uludağ’ın aldığı ölüm tehditleri hakkında tam kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi ve gazetecinin güvenliğinin ve korunmasının yetkililerce sağlanması ile RTÜK’ün TELE 1’e verdiği yayın yasağı ve para cezalarının geri çekilmesi talep edildi.

Sedef Kabaş’ın tutukluluğuna itiraz reddedildi

İMZACILAR

International Press Institute’nin yanı sıra Association of European Journalists (AEJ), Articolo 21, Cartoonists Rights Network International (CRNI), Committee to Protect Journalists (CPJ), Danish PEN, English PEN, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Freedom House, German PEN, Index on Censorship, International Federation of Journalists (IFJ), Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), PEN America, PEN Centre of Bosnia-Herzegovina, PEN International, PEN Iraq, PEN Melbourne, PEN Norway, PEN Turkey, PEN Québec, Reporters Without Borders (RSF), San Miguel PEN, South East Europe Media Organisation (SEEMO) ve Swedish PEN

Sedef Kabaş “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” gerekçesiyle tutuklandı

NE OLMUŞTU?

Kabaş, Demokrasi Arenası programında “Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur” ifadelerini kullanmış ve 22 Ocak’ta ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla tutuklanmıştı.

RTÜK de o sözleri gerekçe göstererek, TELE1 hakkında inceleme başlatmış ve iki ayrı para cezası kesmiş, Demokrasi Arenası programını 5 haftalığını durdurma kararı almıştı.

Sedef Kabaş’tan ‘saray’ vurgulu mesaj