27 Mayıs üzerine

Yayın tarihi: 7 Haziran 2022 Salı 10:55 am - Güncelleme: 7 Haziran 2022 Salı 10:56 am

Sayıl Cengiz Gündoğdu

62 yıl önce 27 Mayıs 1960’ta Demokrat Parti, halk oyuyla geldiği iktidardan ordu eliyle uzaklaştırıldı. Bu darbe ile ilgili olarak Salih Söyler ile konuştuk.

Salih Söyler tarih uzmanı bir ilim adamı olup, 16. asırda padişahın tarih baş yazıcısı olan sağır Mehmet Efendinin seceresinden olup tarih ilmine sülalece vakıf bir soyun sülbündendir.
Biz 27 Mayıs hareketinde hakikatları öğrenmek için hocanın üç katlı konağına vardık.

Söylenene göre bu konakta 2 milyon kitap bulunmaktadır. Biz konağa vardığımızda hoca yazısını bitirmekte idi. Bu sırada katipleri 2 bin sayfa kitapların birini getirip birini götürüyorlardı.
Biz hocamızı beklerken bize tarhana çorbası getirdiler. Meğerse bu konağa gelenlerin tarhana çorbası içmesi adettenmiş. Çorbadan sonra kahvelerimizi içmemize müteakip huzura kabul edildik. Hoca okkalı bir sesle derdiniz nedir? dedi. Biz de Demokrat Parti ve 27 Mayıs’ı sorduk.

Hoca dedi ki, Mustafa Kemal düşmanı kovduktan sonra, medreseleri kapatıp, alfabeyi değiştirince halk cehalete düştü. Çünkü halk medreselerde sular seller gibi kitap okumakta idi. Alfabe değiştirilerek bu engellendi. Nihayetinde halk 1950’de seçimle iktidara bu ilerici, devrimci bir hareketti.

Peki hocam, dedim, Demokrat Parti Köy Enstitülerini kapatmadı mı.

Hayır, dedi hoca, Köy Enstitüleri zavallı köy çocuklarını bedava inşaatlarda çalıştırdılar. Halk iktidara gelince gericilerden kurtuldu, bu okullara gitmedi.
Peki hocam Halkevleri?

Halkevleri gavur icadı dansların öğretildiği yerdi.

Eki hocam deler ki Osman Bölükbaşı milletvekili olmasın diye Kırşehir il olmaktan çıkarıldı.
Bu gericilerin uydurmasıdır. Kırşehir halkı Bölükbaşı’nın saatler süren konuşmalarından muzdaripti. Bu adamdan bizi kurtarın dediler. Mesele budur.
Peki efendim 6-7 Eylül olayları için ne diyeceksiniz.

Tekrarında fayda görürüm. 1960 seçimleri ile halk ilerici ve devrimcilerle iktidara geldi. Böylece Türkiye4de nurlu ufuklar başladı. Yırtık papuçla dolaşan köylü… çarıktan kurtuldu, çizme giymeye başladı. Yurt baştan başa traktörlerle donatıldı. Batı medeniyetini komünist Moskof saldırısından korumak için Nato’ya girdik. İşçisi, köylüsü, yaşlıcı, genci, kadını erkeği, müteşebbisi mesut ve bahtiyar yaşamaya başladı. Başbakan Adnan Menderes, Demokrat Partili milletvekillerine “Siz isterseniz hilafeti geri getirirsiniz.” Dedi.
Bu komünizm sosyalistleri, masonik Siyonistleri ve eşemsalleri korkuttu. Bu korkuyla birkaç mağazaya saldırıp cam çerçeve kırdılar.
Halk İstiklal caddesinde…

Uydurma efendim, halkımız hiçbir şey yapmadı. Devrimci hükümet bu gerici komünistleri hemen topladı. Bir komünistin cebinden …. Saldığı bir ayakkabının sol teki çıktı. Bir başka komünistte kahve fincanı buldular.

Yani hocam bu ülke güllük gülistanlıktı ama 27 Mayıs yine de yapıldı.
Evet, ülkemiz güllük gülistanlıktı. Bunu çekemeyen gericiler 27 Mayıs’ı yaptılar.