26 yaşındaki kadın sosyal medyadan adalet arıyor! 7 yıldır bitmeyen kabus

Yayın tarihi: 20 Ağustos 2020 Perşembe 11:46 am - Güncelleme: 20 Ağustos 2020 Perşembe 4:34 pm

Kilis Devlet Hastanesi’nde görevli Acil Servis Pratisyen Hekim Hacer D., yaklaşık 7 yıldır sözlü taciz, şantaj, tehdit ve hakaretlerine maruz kaldığı Cebrail Can Kalaycı’dan kurtulmak için sesini duyurmaya çalışıyor. 19 yaşından beri peşini bırakmayan erkeğe 7 defa uzaklaştırma kararı çıkartan, 3 defa dava açan Hacer D., hayatından endişe ediyor. Hacer D.’nin yaşadıkları sosyal medyanın gündemine otururken #cebrailcankalaycıtutuklansın hastaghı ile binlerce yurttaş mesajlar attı.

İddialara göre Malatya’da yaşayan ve üniversite sınavına hazırlanmak için dershaneye giden genç kadın Cebrail Can Kalaycı ile tanışıyor. Kendisine ilgisi olduğunu söyleyen Kalaycı ile görüşmek istemediğini dile getiren genç kadın yıllarca sözlü ve yazılı tacize maruz kalıyor.

Soylu’dan uzman çavuş tecavüzünün gündeme getirilmemesi için HDP bahanesi

Yıllarca tacize uğrayan genç kadın yaşadıklarını şöyle aktarıyor:

“2013 yılında Malatya’da dershanede sınava hazırlanırken tanıştık. Bana karşı duygularını dile getirdiğinde olumsuz cevap vererek ondan uzaklaştım. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım, şehir değiştirip Erzurum’a okumaya gittim. Peşimden Cebrail Can K. da üniversiteye defalarca kez gelip benimle görüşmek istedi. 2014 yılında okula gelip ayaklarıma sarılınca arkadaşlarımız araya girip ayırdı. İlk davayı da bu dönemde açtık”

7 DEFA UZAKLAŞTIRMA KARARI, 3 DAVASI VAR

“Ben üniversite 4.sınıftayken Tıp Fakültesi’ni kazanıp Erzurum’a geldi. Hastanede kadın doğum bölümünde staj yaparken kapımın önünde bekliyordu. Şikayetçi oldum, dekanlığa yazı gönderdik. Emniyetten toplam 7 defa uzaklaştırma kararı aldık, 3 dava sonuçlandı, yeni bir dava daha açtık. Suç duyurusunda bulunduk. Whatsapp’a girdiğim zaman mesaj atıp birileriyle konuştuğum için çevrimiçi olduğumu yazıyordu. Whatsapp’ta çevrimiçi olmadığım zamanlarda da ‘evine birilerini aldın, evine geleceğim’ diyordu. Pandemi sürecinde sırf bu sebeplerden dolayı evimi değiştirmek zorunda kaldım. Yeni evimi bulması an meselesi. Bir doktorum ama bu tehdit ve şantajlarıyla benim işimi de engelledi”

Kadıköy’de kadına şiddet uygulayan polisler görevden alındı

“HER NÖBET ÇIKIŞIMA GELİYOR”

“2020 Ocak ayında göreve başladım, Şubat ayında hastanenin Whatsapp durumuna bu yaşadıklarımı yazdım, hastane çalışanlarını haberdar ettim. Fakat şahıs doktorlardan biriyle arkadaş olmuş, nöbet listelerimi elde etmiş. Her nöbetimin çıkışına, hastane kapısına geliyor. Herkesi ‘Sevgiliydik, nişanlıydık. Şuan tartıştık, bize yardım eder misiniz’ diye kandırıyor”

“26 YAŞINDAYIM, AMA HAYATIMI DAHİ YAŞAYAMIYORUM”

“Normal erkek arkadaşlarımın listesini çıkarmış. Hayatımda olan herkesi bulup mesajlar atıyordu. 2019 yılı Temmuz ayından bu yana şantaj yapmaya başladı. 26 yaşındayım, evlenmek istiyorum. Ama hayatımı dahi yaşayamıyorum. Beni hep abim üzerinden tehdit ediyordu. Şantaj olaylarının ardından abimin şahsa zarar verip, kendi hayatını mahvetmesinden korkuyorum. Çıplak kadın fotoğraflarını asistanlara, babana ve ailene atacağım deyip şantaj yapıyor. Ailesi onu reddetmiş, ‘Onların öcünü senden alayım mı’ diye mesajlar atıyor”

MHP’den Habertürk’e ‘Musa Orhan’ tepkisi! Sunucu Ersoy, özür diledi

“GEREKİRSE İSMİMİ DEĞİŞTİRİRİM, HER ŞEYE RAZIYIM”

“Bir doktor arkadaşının kuaförüne ulaşmış. Kuaför, Cebrail Can K.’nın kendisine para verdiğini ve benden haber almak istediğini söylemiş. Köşe başına Suriyeli çocukları koydurup, ne zaman nereye gittiğimden haberdar olacağını söylüyor. Önceden mesajlarına karşı hakaretler ederdim, benden uzaklaşmasını belirten cevaplar atardım. Son 1 yıldır tek bir nokta dahi mesaj atmamama rağmen halen taciz etmeye devam ediyor. Cevap yazmamama rağmen rahatsız ediyor. Peşimi bırakması için elimden gelen her şeyi yaptım. Gerekirse ismimi değiştiririm, her şeye razıyım. Yeter ki peşimi bıraksın. Aileme detaylı bir şekilde anlatamıyorum, onların üzülüp hasta olmalarından korkuyorum. Böyle bir saplantıyı kaldırabileceklerini düşünemiyorum”

ŞAHSIN CEZALARI ERTELENMİŞ

Hacer D.’nin avukatı İslim Arğıllı Suvat, şiddetin yalnızca fiziksel şiddet olmadığını, müvekkilinin yaşadığının ağır bir psikolojik şiddet olduğunu belirterek, “Müvekkilim Hacer D., tarafından Cebrail Can K.’ya kişinin huzur ve sükûnunu bozma suçundan 2014 yılında Erzurum Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Sanık ceza aldı, fakat adli sicil kaydında herhangi bir suç kaydı olmadığı için hükmün açıklanması geri bırakıldı, ceza ertelendi. 2.dava Erzurum’da tehdit ve hakaret suçlamasıyla dava açıldı. Duruşmalar devam ediyor. 2020 yılında da Tehdit, hakaret, cinsel taciz, kişinin huzur ve sükûnunu bozma, kişisel verilerin hukuka aykırı elde edilmesi suçlarından dolayı dava açtık, duruşmaları devam ediyor” dedi.

MEZUNİYET TÖRENİNE DE GİTMİŞ

Av. İslim Arğıllı Suvat, şahsın her şehirde müvekkilini takip ettiğini belirterek, “2020 yılı Ocak ayında müvekkilim Kilis Devlet Hastanesi’ne atandı. Şahıs okulu bırakıp müvekkilimin peşinden Kilis’e geliyor. Şahsın ailesi aslında Malatya’da, babası profesör. Şahsın Kilis’te hiçbir bağlantısı yokken müvekkilimin peşinden Kilis’e geliyor.2020 Ocak ayından bu güne kadar müvekkilim Hacer D.’ye bin 600 farklı hattan mesajlar, görüntülü aramalar mevcut. Müvekkilimin mezuniyet törenine dahi giderek videolara çekmiş. İnternetten indirdiği çıplak kadın görsellerine müvekkilimin başını montajlayarak ailesine ve tanıdıklarına göndermekle tehdit ediyor. Görsellerdeki kadınlar müvekkilime kıyasla çok kilolu kişiler” dedi.

‘TACİZİN VE ŞANTAJIN DOZU ARTIYOR’

Israrlı bir takibin söz konusu olduğunu belirten Av. İslim Arğıllı Suvat, “Müvekkilim nöbetten çıkarken arkadan fotoğraflarını çekip atıyor. Son 2 yılda sürekli tacizin ve şantajın dozu artıyor. Kilis’te hem Aile Mahkemesi’nde 6284 sayılı kanuna göre üst sınırdan uzaklaştırma kararı aldık. Aynı kararda müvekkilimin kimlik bilgilerinin gizlenmesini de talep ettik. Nöbet listelerinde dahi adının yer almamasını istedik. Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde tayin kararlarında da kimlik bilgilerinin yer almaması için talepte bulunduk. Taleplerimiz kabul edildi fakat uygulanmasında büyük sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

‘BURADA ARTIK CİNSEL TACİZ MEVCUT’

Şahsın 6 aylık uzaklaştırma kararı olduğunu belirten Av. İslim Arğıllı Suvat “Fakat hala müvekkilime mesajlar atabiliyor, arayabiliyor. Uzaklaştırma kararından sonra tacizlerine devam ediyor. Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunduk. Bu kişinin huzur ve sükûnunu bozma, tehdit ve hakaretten çok öteye giden bir durum söz konusu. Burada artık cinsel taciz mevcut. Kişinin hayatını normal bir şekilde idame ettirmesini engelleyecek davranışlar var. Hepimiz böyle bir tehditle karşı karşıya kalabiliriz, çok saplantılı bir durum. Bu şahıs ya tedavi olacak, ya da akıl sağlığı yerindeyse devlet gereken cezayı verecek. Ceza alıyor fakat uygulanabilirlik noktasında ciddi sıkıntılarımız var” dedi.

‘DEVLET BİR VATANDAŞINI KORUMADA ACİZ KALMAMALI’

Kalaycı’nın Kilis’te resmi ikamet adresinin olmadığını aktaran Av. İslim Arğıllı Suvat, “Savcıya telefonların dinlenmesini istedik. Fakat emniyet, telefon numarasını arayarak karakola çağırıyor. Uygulamada sıkıntı yaşıyoruz. İfade esnasında şahıs aramaya devam ediyordu. Şahsın adına kayıtlı sadece tek bir operatörden 42 sayfa hat listesi çıktı. Devlet bir vatandaşını korumada aciz kalmamalı. Bu kadar ısrarla taciz eden şahıs başka birine de zarar verebilir. 6 aylık uzaklaştırma kararında dahi aramaya cüret edebiliyor. Disiplin hapsi cezasını alacak, 3 gün sonunda tekrar taciz edecek” diye ekledi.

‘CEZALAR ERTELENMESİN, MÜVEKKİLİM NORMAL HAYATINA DÖNEBİLSİN’

Kanunların ceza anlamında da cezai yaptırımlar anlamında da yeterli olduğunu aktaran Av. İslim Arğıllı Suvat, “Fakat uygulama noktasında sıkıntılarımız var. 6284 sayılı kanun için özellikle şu günlerde çok baskı var. İnsanların yanıldığı nokta şu; sözleşmede önleme çalışması geçiyor. Çocukların müfredatına toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet adaleti dersleri eklenecek. Bizim sıkıntımız doğru uygulanmaması, şahıs tehdit ve hakarette de ceza alıyor fakat erteleniyor. Bu kadar fazla şikayet sonucunda 2-3 yıl sonra da olsa muhakkak ki bir netice alınacak. Şuan 1 mahkumiyeti var. Biz istiyoruz ki cezalar ertelenmesin, müvekkilim normal hayatına dönebilsin” dedi.

Kilis Başsavcılığı’ndan açıklama

Adı geçen Cebrail Can Kalaycı hakkında müşteki Hacer D.’ye karşı tehdit, hakaret, cinsel taciz ve şantaj suçlarından yürütülen bir soruşturma dosyası var, bu dosyada şahıs hakkında imza atma şeklinde bir adli kontrol kararı verilmiş, bunun dışında aile mahkemesince 7.8.2020 tarihi itibariyle 6 ay uzaklaştırma kararı verilmiş, bu tedbirin ihlal edildiğine dair dosyaya yansıyan bir durum söz konusu olmamış, GSM kayıtlarına göre kişinin şu anda 60-70 adet aktif telefon hattı mevcut, sayı çok daha fazla ama bazılarını pasif hale getirmiş, şahıs psikolojik yönden değerlendirilmek üzere adli tıp şube müdürlüğüne gönderilmiş ve hakkında ağır depresyon nedeniyle davranışlarını yönlendirme yeteneğinin azıldığı şeklinde rapor düzenlenmiş, başsavcılık emniyet ve müşteki vekili ile irtibata geçip uzaklaştırma kararının ihlali ile ilgili gelişmeleri takip edecek.

Bunun dışında kişinin gözlem altına alınması (akıl hastanesi) ile ilgili karar alınabileceği iletildi. Çünkü adli tıp raporu zaten bir sağlık kurumuna yönlendirilmesi gerektiği şeklinde görüş bildirmiş. Ayrıca GSM hatları ile ilgili inceleme yapılacak.