25 ülkede koronavirüs salgınının 2. dalgası başladı!

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2020 Perşembe 11:34 am - Güncelleme: 30 Temmuz 2020 Perşembe 5:36 pm

Salgını kontrol altına almış görünen ülkelerde vaka sayılarının tekrar yükselişe geçmesi, önemli bir soruyu dünyanın gündemine taşıdı. Polimetre’nin analizlerine göre 25 ülkede 2. dalga başladı.

Çin’in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde sebebi tespit edilemeyen birkaç zatürre vakasının 30 Aralık 2019’da Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirilmesiyle dünya gündemine giren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde vaka sayısı 12 milyona yaklaşırken vefat sayısı 540 bini aştı. 188 ülkeye yayılan salgında, vaka sayıları birçok ülkede benzer seyir izleyerek hızlı bir artış gösterdi.

Polimetre Araştırma şirketi koronavirüs salgınının ülkelere göre vaka sayılarını inceledi. Polimetre’nin bir çok ülkedeki vaka sayıları analizine göre 25 ülkede 2. dalga başladı.

2. Dalganın başladığı 25 ülkenin Türkiye’ye yakınlığı ve uzaklığı hakkında da rapor veren Polimetre hangi ülkelerde şiddetli hangi ülkelerde daha düşük seviyede seyrettiğini de söyledi.

POLİMETRE ŞU SONUÇLARI PAYLAŞTI

ECDC veritabanındaki ülkeler incelendi ve en az 25 tanesinde COVID-19 Salgınının 2.Dalgası gerçekleştiği belirlendi.

2. Bu ülkelerden 11 tanesi (CEZAYİR, FAS, TUNUS, GANA, ABD, PERU, AVUSTRALYA, ÇİN, JAPONYA, SUUDİ ARABİSTAN, BAE) fiziki mesafe veya ilişki yoğunluğu anlamında TÜRKİYE’ye yakın olmayan ülkelerdir.

3. Diğer 14 ülke ise (ARNAVUTLUK, BOSNA HERSEK, BULGARİSTAN, HIRVATİSTAN, SIRBİSTAN, KARADAĞ, ROMANYA, KOSOVA, ÇEK CUMHURİYETİ, İSRAİL, LÜBNAN, LÜKSEMBURG, SLOVAKYA, SLOVENYA) coğrafi olarak Türkiye’nin yakınındaki bölge ülkeleridir.

4. İkinci Dalga içinde olmadıklarından bu rapora konu edilmeyen İRAN, IRAK, RUSYA, ERMENİSTAN ve AZERBAYCAN gibi bazı bölge ülkelerinde salgınının etkilerini çok şiddetli yaşamaktadırlar.

5. Bazı bölge ülkelerinin İkinci Dalgayı yaşıyor olması, bazı bölge ülkelerinde ise Birinci Dalganın maksimumlarının yaşanıyor olması, TÜRKİYE için gelecek İkinci Dalganın işaretleri olarak kabul edilmelidir.

6. Bölgedeki tüm ülkelerin4 olay yoğunlukları, Haziran ortasından itibaren artmaya başlamasına karşılık (Şekil 32-33) Türkiye’de olay yoğunlukları azalmaktadır. Bu durum tedbirli bir iyimserlikle izlenmelidir.

7. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti halkının sağlığını korumak için, olay yoğunlukları artmakta olan tüm bölge ülkeleri ile (Şekil 32-33) mesafesini korumalı, bu ülkelere geliş ve gidişleri sınırlandırmalıdır.

8. Türkiye ve Almanya’daki olay sayıları arasında nedenlerini ve sonuçlarını saptayamadığımız şaşırtıcı bir paralellik vardır. (Şekil 31)

9. Sağlık Bakanlığı yayımladığı verileri şeffaflaştırmalıdır. Hangi ilçede, ne zaman kaç kişinin hastalandığını ve yaşamını yitirdiğini bilmek vatandaşın hakkıdır. Bu bilgi halkın tercihleri, vereceği kararlar açısından son derece önemlidir. “Fiziki Mesafe” Kuralından da önemlidir. Hastalık ve ölüm sayılarının yoğun olduğu yerlerden uzak durmasına yardımcı olacaktır.

 

İzmir’de sahte içki operasyonu

Nusaybin’de özel harekat polisi intihar etti