Ayhan Bilgen’den AYM tartışmalarına ilişkin ilk yorum: Gereksiz ve ciddiyetsiz

Yayın tarihi: 17 Ekim 2020 Cumartesi 10:50 am - Güncelleme: 17 Ekim 2020 Cumartesi 10:54 am

CHP’li vekiller Ali Haydar Hakverdi ile Sevda Erdan Kılıç, Sincan Cezaevi’nde ziyaret ettikleri Ayhan Bilgen’in HDP’ye yönelik “Tersine Türkiyelişme yaşanıyor” eleştirisinin arkasında olduğunu belirtti. Bilgen, Anayasa Mahkemesi tartışmalarıyla ilgili ise, “Kurumların ışıklar üzerinden birbiri ile tartışmasını gereksiz ve ciddiyetsiz buluyorum” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Sevda Erdan Kılıç ile Ali Haydar Hakverdi, görevden alınan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’i tutuklu bulunduğu Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi’nde ziyaret etti.

Cumhuriyet’ten Mahmut Ilıcalı’nın haberine göre, Kısa süre önce HDP’nin İmralı ve Kandil pozisyonunu eleştiren Bilgen, bu kez tüm partilere çağrı yaptı. “Tersine Türkiyelileşme” açıklamasının açıkça tartışılması gerektiğini belirten Bilgen, “Tüm partilerin tabanları aynı. Üste çıktıkça siyasiler birbirinden uzaklaşıyor. Partiler birlik için kendine yön vermeli. Cumhuriyet ve demokraside birleşilmeli” dedi.

“TABANLAR AYNI”

CHP’li vekiller, Bilgen’in 2023’te milletvekili seçimleriyle kurulacak Meclis’in Birinci Meclis’in görevi neyse o irade ile görev yapmasını beklediğini söylediğini ve “Cumhuriyet ve demokraside birleşilmesi gerek. Tabanda siyasi parti mensupları bir arada ancak siyasi partilerde üste çıkıldıkça siyasiler birbirinden uzaklaşıyor. Oysa ki bütün partilerin tabanları aynı” diye konuştuğunu aktardı. CHP’li vekiller Bilgen’in bütün siyasal partilerin birlik için kendine yön vermesi gerektiğini söylediğini dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç: AYM suç duyurusunda bulunmalı

AYM TARTIŞMASI

Kılıç ve Hakverdi, Bilgen’in, kendisi ve Enis Berberoğlu’nun lehinde kararlar veren Anayasa Mahkemesi’yle ilgili tartışmalar konusunda, “Kurumların ışıklar üzerinden birbiri ile tartışmasını gereksiz ve ciddiyetsiz buluyorum. Darbeye karşı demokrasiyi bugüne kadar nasıl savunduysak, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması konusunda da aynı kararlı duruşu göstermemiz gerekiyor” dediğini aktardı.

Bu tür görüşmelerin daha önce açık görüş alanında gerçekleştirildiğini ifade eden CHP’li vekiller, Bilgen ile arada camın bulunduğu kapalı bir görüş alanında, kayıt altına alınan bir telefon aracılığı ile görüştürüldüklerini ve cezaevi yönetiminin de pandemi sürecini buna gerekçe gösterdiğini söyledi. CHP’li vekiller, Bilgen’in tek kişilik hücrede kaldığını, kendisine günlük yalnızca bir saat havalandırmaya çıkma hakkı verildiğini, havalandırma sırasında da kimseyle iletişim kurmasına izin verilmediğini dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç: AYM suç duyurusunda bulunmalı