Uzmanlar, İtalya'nın Capri kentinde bir hurdacının bodrumda bulunan ve yıllarca ucuz bir çerçevede asılı bekleyen tablonun Pablo Picasso'nun orjinal bir portresi olduğunu iddia etti.

1962 yılında Luigi Lo Rosso isimli bir adam, İtalya'nın Capri kentindeki  bir evin mahzenini temizlerken bir tablo buldu. Tabloyu bulduktan sonra, yuvarlanmış kanvası (kanvas: kalın olan keten dokulu bir kumaş çeşidi) evine götürdü. Tablo, onlarca yıl boyunca oturma odası duvarında ucuz bir çerçeve içinde asılı kaldı.

İMZA VARDI ANCAK ROSSO TANIMIYORDU

Şu anda sahipleri tarafından Picasso’nun sevgilisi ve ilham perisi olan Fransız fotoğrafçı ve ressam Dora Maar’ın bozulmuş bir görüntüsü olduğuna inanılan portrede, ünlü sanatçının ayırt edici imzası sol üst köşede yer alıyordu. Ancak Lo Rosso kim olduğunu bilmiyordu.

İMZA DOĞRULANDI

Luigi Lo Rosso, teyzesi tarafından verilen bir sanat tarihi ansiklopedisini inceledikten sonra sorular sormaya başladığında, tablodan şüphelendi.. Aile sonunda, tanınmış bir sanat dedektifi olan Maurizio Seracini’nin de dahil olduğu bir uzman ekibin görüşünü almaya karar verdi. Yıllar süren karmaşık araştırmaların ardından, Arcadia Vakfı’nın bilimsel komitesinde görevli grafolog Cinzia Altieri, bugün değeri 6 milyon euro (5 milyon pound) olarak belirlenen tablodaki imzanın Picasso’nun imzası olduğunu doğruladı.

“Tablonun diğer incelemeleri tamamlandıktan sonra, imzayı inceleme görevini bana verdiler” diyen Altieri, Guardian’a şunları söyledi: “Onunla aylarca çalıştım, bazı orijinal eserleriyle karşılaştırdım. İmzanın ona ait olduğuna dair hiçbir şüphe yok. Yanlış olduğu yönünde hiçbir kanıt yoktu.”

"BABAM PİCASSO'NUN KİM OLDUĞUNU BİLMİYORDU"

Picasso, güney İtalya’daki Capri adasına sıkça ziyaret eden bir sanatçıydı ve tablo, Picasso’nun Buste de femme (Dora Maar) adlı eserine çarpıcı bir şekilde benzemekte olup, 1930 ile 1936 yılları arasında yapılmış olabileceği düşünülüyor. Lo Rosso o zamandan beri vefat etti, ancak oğlu Andrea, şimdi 60 yaşında, tablonun arkasındaki sanatçıyı keşfetme çabasını sürdürdü. “Babam Capri’liydi ve satmak için çöp toplardı” dedi. “O tabloyu ben doğmadan önce bulmuştu ve Picasso’nun kim olduğunu bilmiyordu. Çok kültürlü biri değildi. Ansiklopedide Picasso’nun eserlerini okurken, tabloya bakıp imzasıyla karşılaştırıyordum. Sürekli babama benzer olduğunu söylüyordum ama anlamıyordu. Ama büyüdükçe, hep merak ettim.”

ATMAYI BİLE DÜŞÜNMÜŞLER

Andrea Lo Rosso, ailenin tabloyu atmayı düşündüğü anlar olduğunu söyledi. “Anneme bunu saklamak istemedi – sürekli ‘korkunç’ diyordu.”

Anayasa Mahkemesi'nden 5 parti için 'mali denetim' kararı Anayasa Mahkemesi'nden 5 parti için 'mali denetim' kararı

Picasso Vakfı ile Málaga'da birkaç kez iletişime geçtiğini, ancak vakfın iddialarına ilgisiz kaldığını, bunları sahte bulduğunu söyledi. Vakfın, şimdi Milano'daki bir kasada saklanan tablonun otantikliği konusunda son sözü söyleme yetkisi var.

1973 yılında ölen Picasso, 14,000’den fazla eser üretti ve vakıf, orijinal bir eser sahibi olduklarını iddia eden kişilerden günde yüzlerce mesaj alıyor. Buste de femme (Dora Maar), 1938’de yapılmış ve 1999’da bir Suudi şeyhin yatından çalınmış, 20 yıl sonra bulunmuştur.

"İKİSİ DE ORJİNAL OLABİLİR"

Arcadia Vakfı Başkanı Luca Marcante, eserin iki versiyonu olabileceğini düşünüyor. “İkisi de orijinal olabilir,” dedi Il Giorno gazetesine. “Muhtemelen aynı konunun Picasso tarafından iki farklı zamanda resmedilmiş iki portresi. Bir şey kesin: Capri'de bulunan ve şu anda Milano'daki bir kasada saklanan tablo otentiktir.”

Marcante, şimdi kanıtları Picasso Vakfı’na sunacak. “Ne söyleyeceklerini merak ediyorum,” diyen Lo Rosso, “Biz sadece normal bir aileydik ve amacımız her zaman gerçeği ortaya koymak oldu. Bununla para kazanmakla ilgilenmiyoruz,” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ