23 Eylül ‘Biseksüel Görünürlük Günü’

Yayın tarihi: 23 Eylül 2021 Perşembe 9:45 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2021 Perşembe 10:24 pm

ABD’de yaşayan bir grup hak savunucusunun ilk olarak 1999 yılında kutlamaya başladığı “Biseksüel Görünürlük Günü”, bu sene 23’üncü kez kutlanıyor. Gün, biseksüel topluma ve destekçilerine bir platform sağlamayı ve karşılaşılan sosyal, ekonomik ve kültürel önyargı ve mücadeleleri gündeme getirmeyi amaçlıyor.

ABD’de yaşayan bir grup hak savunucusu 1999 yılında, 23 Eylül’ü “Biseksüel Görünürlük Günü” (Celebrate Bisexuality Day) olarak kutladı. Bu eylem ile birlikte biseksüelliğin, heteroseksüellerin yanı sıra, eşcinsel topluluklarında da çoğu zaman marjinalize edildiği, biseksüel görünürlüğünün artırılması gerektiği düşüncesi öne çıkmış oldu. Biseksüel Görünürlük Günü, ABD’nin yanı sıra Avustralya ve Kanada’da da kutlandı. Kısa süre sonra Yeni Zelanda, İsveç, Almanya, Japonya ve İngiltere’de de kutlanmaya başlandı ve zaman içerisinde tüm dünyaya yayıldı. Biseksüel Görünürlük Günü ile biseksüellere karşı önyargıların yıkılması ve biseksüel bireylerin yüreklendirilmesi amaçlanıyor. Avrupa’da şemsiye bir terim olarak kullanılan biseksüel terimi bugün, dünyada biseksüel aktivistler tarafından onurlandırılıyor.

23 Eylül’ü kutlayan Kaos GL, herkesi “Bi+seksüeller Burada!” broşürünü okumaya davet etti. Broşür buradan okunabilir.

Ayrıca, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği de Twitter hesabından yaptığı paylaşımla günün önemine dikkat çekti. Paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“Bi+seksüel Görünürlük Günü ilk kez 1999 senesinde 23 Eylül’de kutlandı. Bi+seksüel Görünürlük Günü ile birden fazla cinsiyete karşı cinsel çekim duymak anlamına gelen biseksüelliğe karşı önyargıların yıkılması amaçlanıyor. Erkek egemenliği ve heteronormativiteden beslenen ayrımcılıklar ve kişilerin sadece heteroseksüel veya eşcinsel olabileceğini varsayan monoseksist anlayış tahayyülümüze sığmıyor. Bi+’lara yönelik sistematik olumsuz tutumların, tekçil baskının karşısında; bi+’ların yanındayız”

Biseksüel bayrağı, geçen sene 23 Eylül’de Biseksüel Görünürlük Günü için Oxford Kalesi’nde dalgalanmıştı.