22. İstanbul Onur Yürüyüşü: LGBTİ+’lar Bağdat Caddesi’nde, gözaltı sayısı 15’e yükseldi

Yayın tarihi: 30 Haziran 2024 Pazar 5:49 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2024 Pazar 5:49 pm

İstanbul’da LGBTİ+’lar, 22. Onur Yürüyüşü’nde bir araya geldi. Kadıköy Bağdat Caddesi’nde başlayan yürüyüşe polis müdahale etti. Polisin 15 eylemciyi gözaltına aldığı öğrenildi.

İstanbul’da düzenlenen 22. İstanbul Onur Yürüyüşü bugün saat 15.30 sularında Kadıköy’deki Bağdat Caddesi’nde başladı.

LGBTİ+’lar, Onur (haziran) Ayı boyunca neredeyse tüm etkinlikleri yasaklandığı için yürüyüşün rotasını güvenlik gerekçesiyle duyuramasalar da alternatif ve yaratıcı yöntemlerle bir araya gelmeyi başardı.

Yürüyüşe Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD), SPoD Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubeleri gözlemci olarak katıldı.

32. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, kitlenin güvenliği için bayraklarını bırakarak dağılma uyarısı yaptı. Yaklaşık 10 dakika süren eylem, basın açıklamasının ardından Bağdat Caddesi’nde yapılan kısa yürüyüşle son buldu. Eyleme son anda gelen polis, ara sokaklarda LGBTİ+ arıyor.

Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın haberine göre, eyleme katılan 15 kişi gözaltına alındı. Polis, sitelerin bahçelerine ve ara sokaklara girerek LGBTİ+’ları gözaltına almaya çalışıyor.

32. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, eylemden önce gözaltı durumlarında aranabilecek numarayı paylaşmıştı.

Polisler, takip ettiği bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz ve Halk TV’den Zilan Azad ile SPoD Derneği ve TİHV gözlemcilerine GBT yaptı. Ardından gazeteci ve gözlemcilere kimliklerini geri verdi.

Onur Yürüyüşü’ne İstanbul Valiliği’nden engel! İşte kapatılan yollar ve alternatif güzergahlar

 

Kaynak: Görüntüler: Kısa Dalga/Cumhuriyet