Yönetmen Kazım Öz beraat etti

Yayın tarihi: 2 Eylül 2020 Çarşamba 5:03 pm - Güncelleme: 2 Eylül 2020 Çarşamba 5:05 pm

Hakkında yürütülen ‘terör’ soruşturması kapsamında 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istenen yönetmen Kazım Öz üçüncü duruşmasında beraat etti.

2010 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Siyaset Akademisi’ne ve 2013 yılında Gezi Direnişine katıldığı için hakkında ‘terör’ soruşturması yürütülen yönetmen Kazım Öz’ün yargılanmasına Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Mahkeme, suçu oluşturacak yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle yönetmen Kazım Öz’ün beraatine hükmetti.

‘MUHALİF HERKESİ CEZALANDIRMA ÇABASI’

Öz, 1 Ekim 2019’da katıldığı duruşmadan sonra yargılanmasına dair, “Burada bir dönemin yarattığı politik atmosferin etkisi var. Eleştirel olan, muhalif olan herkesi cezalandırma çabasına dayalı bir dava olduğunu düşünüyorum. Hukuki değil siyasi bir dava sonuçta. Ben bir sinemacıyım. Senaryo yazarken bir anda kendimi savunma hazırlarken buldum. Sayfalarca savunma yazdım. Belki de bu filmi çekmiştim bu süre zarfında” demişti.

Öz’ün 4 Şubat 2020’de görülen son duruşmasında bir yılı aşkın süren adli kontrol denetimi kaldırılmış ve mahkeme duruşmayı 28 Nisan 2020’ye ertelenmişti. Ancak o tarihte görülmesi gereken duruşması koronavirüsten dolayı 1 Eylül 2020’ye ertelenmişti.

‘Bahoz’ ve ‘Zer’in yönetmeni Kazım Öz, Türkiye’de bağımsız sinemanın önde gelen isimlerinden biri olarak tanınıyor. Uluslararası festivallerde jüri üyeliği de yapmış olan yönetmen Öz’ün, Beyaz Çınar, Şavaklar ve Zer gibi filmleri Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmiş, ulusal ve uluslararası festivallerden toplamda 43 ödülle dönmüştü.

Son filmi ‘Zer’, Kültür Bakanlığından destek almış ancak yine bakanlık tarafından filmin bazı sahneleri sansüre maruz kalınca, yasaklanan yerler İstanbul Film Festivali’nde ‘siyah sahneler’ halinde beyaz perdeye taşınmıştı.

Öz, bu yıl çekimlerini Dersim, Elazığ, Erzincan ve Trabzon’da tamamladığı ‘Bir Kar Tanesinin Ömrü’ adlı uzun metraj sinema filminde senarist ve yönetmen koltuğunda oturmuştu.