21 gazetecinin gözaltı süresi iki gün uzatıldı

Yayın tarihi: 11 Haziran 2022 Cumartesi 9:29 am - Güncelleme: 11 Haziran 2022 Cumartesi 9:33 am

Diyarbakır’da gözaltında tutulan 20’si gazeteci 21 kişinin gözaltı süresi iki gün uzatıldı.

Diyarbakır’da aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Jinnews Müdürü Safiye Alagaş, Mezopotamya Ajansı editörü Aziz Oruç’un da bulunduğu 20’si gazeteci olmak üzere 21 kişinin gözaltı süresi 2 gün daha uzatıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınanların gözaltı süresinin uzatılmasına, aynı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunanların yakalanması ve gazetecilerin çalıştıkları yapım şirketlerinde aramanın devam etmesi gerekçe gösterildi.  Birgün aktardığına göre, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tekli hücrede tutulan gazetecilerin dosyalarındaki kısıtlılık kararı ise sürüyor.

Diyarbakır’da gazeteciler gözaltına alındı

‘HABER ALMA HAKKINA ENGEL’

Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler ise büyüyor. Operasyonu ‘halkın haber alma hakkına darbe’ olarak nitelendiren Şırnak Barosu, gözaltındaki gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada, “Demokratik sistemde, farklı düşüncelerin ifade edilmesi özgürlüğü bir lütuf değil zorunluluktur. Bu bağlamda demokratik devletin bir görevi de farklı fikirlerin örgütlenmesine olanak tanımak ve özgürce ifade edilebilmelerini temin etmektir. Konjonktürel olarak kendi bilgileri dışında toplumun farklı bilgilere ulaşabilmesinin engellenmesi amacıyla yapılan bu operasyonlar, yurttaşın haber alma özgürlüğüne vurulabilecek en büyük darbedir” denildi.

TGC’den Diyarabakır’da gözaltına alınan gazetecilerle ilgili açıklama