2024 yılında uygulanacak asgari ücret açıklandı

Yayın tarihi: 27 Aralık 2023 Çarşamba 11:38 am - Güncelleme: 28 Aralık 2023 Perşembe 2:26 am

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak açıkladı. Türk İş Başkanı Atalay “Bu rakama katılmıyoruz” dedi.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere, toplumun genelini ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri tamamlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Vedat Işıkhan, 1 Ocak 2024 itibariyle asgari ücretin 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Asgari ücrete zam oranı böylece yüzde 49 oldu. Bugünkü kura göre ise net asgari ücret 578 dolar.

Türk İş Başkanı Ergün Atalay taleplerinin yılda iki zam ve 18 bin lira olduğunu belirterek bu rakama katılmadıklarını söyledi.

Yeni asgari ücretle sekiz kalem değişti! İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, engelli aylığı…

YENİ ASGARİ ÜCRET 17 BİN İKİ LİRA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuya dair şu açıklamaları yaptı: “Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret için çalışmalarını tamamlamış bulunuyor. 2024 yılı için geçerli olacak asgari ücreti 700 lirası asgari ücret desteği olmak 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz.”

ATALAY: TÜRK-İŞ’İN TALEBİ 18 BİN LİRA. BU RAKAMA KATILMIYORUZ

Türk İş Başkanı Ergün Atalay ise şunları söyledi: “Talebimiz yılda iki zam ve 18 bin liraydı ama anlaşılan rakam 17 bin lira. Maalesef bu başlangıç ücreti olmasına rağmen benim ülkemde geçim ücreti oldu. Sayın bakanım yine söylüyorum biz bu rakama katılmıyoruz. Muhalefet şerhi koyacağız, haberiniz olsun.”

TİSK: ÇATIŞMAK BU AİLEYE YAKIŞMAZ

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise “Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. Bu masadan kalkıp yeni masalara oturacağız. Kutuplaşmak, çatışmak bu aileye yakışmaz. Hedefimiz, ortalama ücretin artması olmalıdır” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET NE KADARDI?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyordu.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruştu. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyordu.

27 ARALIK’TA NELER OLDU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Erdoğan’la görüşme öncesi yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında TÜRK-İŞ’i ziyaret etti. Basına kapalı yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından Işıkhan, “İstişareler devam ediyor neticelenince sizinle paylaşacağız” dedi.

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY: RAKAM SÖYLEMEDİM, ÖNCE ONLAR SÖYLESİN

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise, asgari ücret görüşmelerinde şu ana kadar bir rakam konuşulmadığını belirterek “Şimdi biz gideceğiz. Orada bize bir rakam söylerlerse biz de düşündüğümüz, anlaştığımız rakamı söyleriz. Kanaatimizi söyleriz, dediğimiz yerde dururuz. İnşallah bizim arzu ettiğimiz bir rakam olur dedikleri. Bakan Bey’e de rakam söylemedim, önce onlar söylesin. Bakan Bey de sormadı. Cumhurbaşkanı orada sorsun; işveren söylesin, hükümet söylesin, ondan sonra anlatırız” dedi.

‘UZLAŞMAK ‘BİZ BU İŞE KATILMIYORUZ’ DER ÇIKARIZ’

Atalay, bugünkü görüşmelerden sonra bir rakam söylenip söylenmeyeceğine dair ise, “Uzlaşırsak masada gidip otururuz. Uzlaşmazsak, ‘Biz bu işe katılmıyoruz’ der çıkarız işin içinden. Asgari ücret 8 milyonu, çoluk çocuk 30 milyonu ilgilendiriyor. Kimsenin vebaline girecek halimiz yok. Komisyon ne diyorsa onu yapıyoruz. Geçim şartları ortada. Marketlerdeki fiyatlar ortada. Yani burada toplumu memnun edecek, bizim razı geleceğimiz bir rakam olursa biz de ‘varız’ deriz. Bu komisyon (Asgari Ücret Tespit Komisyonu) zaten adil bir komisyon değil. Komisyonda 15 kişi oturuyor, biz 5’iyiz. Bugüne kadar 40 görüşmenin 35’ini zaten imzalamamışız. Bizim örgütlü olduğumuz yerlerde asgari ücretle çalışan oranı yüzde 1 yok. Ama onlar bizim kardeşimiz. Ailemizin bir parçası” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ ve TİSK temsilcileri daha sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Komisyon üyeleri daha sonra asgari ücret açıklaması için Çalışma Bakanlığı’na gitti.

Erdoğan asgari ücretin değerlendirileceği kabine toplantısını iptal etti

Kaynak: TELE1