2023’te 68 motokurye trafik kazalarında hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 3 Ocak 2024 Çarşamba 3:16 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2024 Çarşamba 3:16 pm

Motokuryeler, iş güvencesi olmadan, hız baskısı ve niteliksiz ekipmanlar eşliğinde ölümle burun buruna olmaya devam ediyor. Kurye Hakları Derneği, 2023’te 68 motokuryenin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Trafikte yaşanan motokurye ölümleri hız baskısı, uzun çalışma saatleri ve alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle her geçen gün artıyor. Kurye Hakları Derneği’nin Motokurye Ölümleri Raporu’na göre 2022’de Türkiye genelinde 58, 2023’te ise 68 motokurye trafik kazalarında hayatını kaybetti.

Kurye Hakları Derneği Başkanı Mesut Çeki, şu ifadeleri kullandı:

“En başta bu alanın denetimli hale gelmesini istiyoruz. Kurye ölümlerini engellemenin birinci yolu kuryeliğin çok tehlikeli meslekler statüsüne alınıp denetim altına alınması ve mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirilmesidir.”

Kurye Hakları Derneği’ne göre motokuryelerin yaşadığı zaman kısıtlaması, yeterli ekipman ve eğitimlerinin olmaması, İstanbul trafiğinde sürücülerin motosikletlere duyarlı olmaması gibi etkenler kazalara davetiye çıkarıyor. Derneğin Motokurye Ölümleri Raporu, 2020’de Türkiye genelinde 30 motokurye hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor. 2022 yılında bu sayı Türkiye genelinde 58 olurken 2023 yılında ise, 68’e yükseldi.

Motokurye Zeynep Demir’in ölümüne neden olan sürücü tutuklandı

 

 

 

 

Kaynak: TELE1