6 Şubat 2023’te Türkiye’nin güneyi ve Suriye’nin kuzeyini etkileyen ani bir deprem meydana geldi. Depremin şiddeti 7.8’di ve ardından 7.5 büyüklüğünde ikinci bir depremi tetiklemişti. 

Bu depremlerin yıkıcı etkileri günümüzde bile gözle görülebilir. Yaşanan doğal afetten sonra uluslararası yardım istendi. Kurtarma ekiplerini konuşlandırmak ve yardım sunmak Türkiye’de kolay olmasa da kuzey komşusu gibi afet yönetim yapılarına sahip olmayan Suriye’de çok daha zordu. 

Türkiye ve Suriye Depremi: Şubat, 2023

Toplamda, 6 Şubat’taki depremin ardından 70.000’den fazla kişinin yaralandığı bildirilmiştir. Türkiye’de 15 hastanenin depremde yıkıldığı bildirilirken, Suriye’de bu sayı 57’yi aşmaktadır. 

Kısmen hasar gören hastanelerde bile bunların kullanılması çok riskli olacağı için çalışmalar askıya alınmıştır. Binlerce sivil bu doğal afette hayatını kaybetti ve acil yardıma ihtiyaç duyulsa da bunu sağlamak o kadar kolay olmadı. 

Birkaç saat içinde meydana gelen çok sayıda depremin etkisiyle hem Suriye’ye hem de Türkiye’ye giden tedarik kanalları tıkandı. Aynı zamanda bunun, depremden etkilenen hem Suriyeliler hem de Türkler için dakikaların ölümle yaşam arasında bir fark yaratabileceği bir durum olduğunu biliyorduk. 

Bu nedenle derhal projeler üzerinde çalışmaya ve ihtiyaç duyulan malzemeleri bu doğal afetin mağdurlarına ulaştırmaya başladık. 

Yıkıcı Depremlerdeki Faaliyetlerimiz 

Gazze’nin Çocukları  savaşların sonuçlarından zarar gören Filistinlilere yardım etmek amacıyla kurulmuş olsa da ciddi risklerle karşı karşıya olan herkese yardım eden küresel bir yardım kuruluşu olmadığımız anlamına gelmez. Etnik köken, din veya başka herhangi bir faktör ne olursa olsun, ihtiyacı olanlara yardım etmeye her zaman hazırız. 

İşte tam da bu nedenle, depremin Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı etkilerine tanık olur olmaz, acil müdahale stratejimizi oluşturmaya ve çaresizce yardım bekleyenlere gerekli yardımı ulaştırmaya başladık. 

Bu türden durumlarda her türden bağışlar hayat kurtarıcı gibi olsa da acil durumlarda para yardımları en iyisidir. Ülkeye ve nedenin etkilerine bağlı olarak, uzmanlar nakit katkıların daha uygulanabilir bir seçenek olmasını şiddetle tavsiye etmektedir. 

Bu nedenle, 6 Şubat’ta Suriye ve Türkiye’de meydana gelen depreme karşılık olarak 20.000 $ tahsis etmeye karar verdik. Bunu yaparken de bölgedeki yerel ortaklarımızla yakın temas halinde olduk; bu bağışın her kuruşunun doğrudan bu amaca gittiğinden emin olduk ve sivillerin bu doğal afetin yıkıcı etkileriyle mücadele etmelerine yardımcı olduk. 

Bu bölgelere parasal katkılar göndermek aynı zamanda yerel işletmelerin faaliyetlerini sürdürmelerine ve toplumların daha hızlı toparlanmalarına yardımcı olur. 

Parasal yardımların yanısıra şunları gönderdik: 

  • Lazkiye (Suriye), Tartus (Suriye), İskenderun (Türkiye) ve Gaziantep’e (Türkiye) 12.000 termal battaniye
  • Hama (Suriye) ve Humus’ta (Suriye) 600 çadır 
  • ve Adıyaman’da (Türkiye) 2000 kişi için 1 aylık gıda tedariği

Sebebi ne olursa olsun yardım için buradayız. Bu stratejiye odaklandığımız ve misyonumuzu takip ettiğimiz sürece toplumların acil durumların üstesinden gelmelerine ve kendilerini yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak için çalışmaya devam edeceğiz. 

Bağışta bulunmak için bu linke tıklayın: https://childrensofgaza.com/tr/lp/donate/