2022’de finansal planlarınızı güçlendirecek 5 adım!

Yayın tarihi: 25 Şubat 2022 Cuma 1:35 pm - Güncelleme: 25 Şubat 2022 Cuma 2:45 pm

Ekonomik gündemi takip edenler, bütçesini kontrol altında tutmak için her gün yeni bir kazanımla kendini geliştiriyor. Bireysel bütçe planlaması yapmak isteyenler ve finans dünyasını keşfe çıkmak isteyenler için yol gösterici 5 adım açıklandı.

Yeni bir yılın henüz başındayken ve bahar ayları yaklaşırken, dünya genelinde birçok kişi yılın kalanı için bütçe planlarını oluşturuyor. Bireysel bütçe planlarının doğru finansal stratejilerle desteklenmesi, nakit akışının kontrol altına alınması, gelir-gider dengesinin sağlanması ise ekonomik koşullarda uyum sağlamanın temel dayanak noktalarını oluşturuyor. Bu durum meşakkatli görünse de, konuya dair yapılan araştırmalar, yazılı bir finansal planı olan kişilerin %65’inin kendini ekonomik olarak istikrarlı hissettiğine, yazılı planı olmayanların ise %40’ta kaldığına işaret ediyor. Kendine finansal bir plan yapanların %54’ü, yapmayanların ise yalnızca %18’i, hedeflerine ulaşacakları konusunda kendilerinden çok emin! Finansal planlama yapmanın faydalarını keşfeden kişilerin doğru stratejiler uygulaması en kritik süreci oluştururken, 2022 için yol gösterici 5 finansal planlama adımına gelin birlikte bakalım.

1. Bütçe yapın!

Hedeflerinize ulaşmak için finansal planlama yapmaya mı karar verdiniz? O halde bilmeniz gereken ilk şey: Finansal planlama yapmanın ilk adımı bütçe oluşturmaktan geçiyor! Finansal stratejinizi ister tasarruflar, ister ek gelirler üstünden tasarlayın, gelir-gider hesaplamalarınızda dengeye kavuşmak istiyorsanız, bir bütçe planına sahip olmak en kritik noktayı oluşturuyor. Çünkü finansal planlamanın ilk adımı harcamalarınızı ve gelirlerinizi takip etmeye başlamaktan geçiyor. debt.com’un konuya dair 2021’de Amerika’da gerçekleştirdiği anket çalışmasına göre, katılımcıların %80’i bir bütçeye sahip olduğunu belirtirken, %88’i ise herkesin bütçe yapması gerektiğini düşündüğünü ifade ediyor. Açıklanan istatistikler bütçe oluşturan kişilerin daha az mali kayba uğradığına işaret ederken, gelir-gider dengesine ulaşmak da gelecek planlarının şekillendirilmesine yardımcı oluyor. Siz de geleceğinizi öngörmek ve ani ekonomik dalgalanmalarda en az etkiyi hissenlerden olmak istiyorsanız, kişisel bütçenizi oluşturmanın tam zamanı!

2. Tasarrufa kapı aralayın!

Rutin ekonomik davranış alışkanlıklarınızı analiz ettiniz. Şimdi sıra geldi harcamalarınızı kontrol altına almaya! Bütçenizi oluşturduktan sonra, artık belirli bir birikime ulaşabilirsiniz demektir. Birikiminizi korumanın ve artırmanın ilk adımını, ihtiyaç ve özel harcamalarınızı birbirinden ayırmak oluşturuyor. Kişisel finans hareketlerinize göre doğru tasarruf yöntemleri geliştirmek ise hem bütçenizi koruyor, hem de atacağınız adımlarınızın bütçenize olan etkisini öngörerek değerlendirmenize yardımcı oluyor. Amerika’da yapılan güncel bir araştırma, ülkedeki kişisel tasarruf oranının 2021 itibarıyla %11,9’a ulaştığına işaret ediyor. Peki sizin tasarruf etmek için bütçenizden ne kadar ayırmanız gerekiyor? Bu konuda farklı fikirler olsa da pek çok görüş, tasarruf yapacak kişilerin gelirlerinin %10’unu biriktirmesi gerektiğinde birleşiyor.

Ek gelir elde etmek için Binomo’nun dünyasını keşfedin!

3. Farklı finansal araçları deneyin!

Artık bir bütçeniz ve tasarruflarınız var! Fakat onu nasıl değerlendireceğinizi bilmiyor musunuz? O halde finansal yol haritanız için farklı deneyimler edinmenin zamanı geldi demektir. Üstelik dijital dünyanın finansal enstrümanları bu kadar artmışken… Yeni deneyimler keşfetmek, finansal planlamalarınızda sizi başarıya götürecek ana yolu oluştururken, dijitalin sunduğu seçenekleri avantaja çevirmek de birikimlerinizi hem korumaya hem de etkili bir şekilde kullanmaya kapı aralıyor. Peki dijital platformlar size hangi finans araçlarını sunuyor? Tek tek bilmenize gerek yok, online yatırım ve ticaret platformları, sizi farklı finansal araçlarla buluşturuyor.

4. Finansal okuryazarlık kazanın!

Bütçenizi yönetmek için birçok metot bulunurken, her birini doğru uygulamanın tek bir şartı var: Finansal okuryazarlık! Konu ne olursa olsun, bilgi tek güvenilir kaynakken, deneyim alanınız bir de kişisel bütçeniz olunca, yeterli bilgi seviyesine ulaşmak en kritik unsuru ifade ediyor. Finansal okuryazarlık, emin olmadan atacağınız bir sonraki adımı garanti altına alırken, mali kayıplar yaşamanızın da önüne geçiyor. Oysa konuya dair açıklanan veriler, yaklaşık 4 gençten üçünün finansal okuryazarlıklarının eksik olduğunu ve Y kuşağının ise yalnızca %24’ünün temel finansal okuryazarlığa sahip olduğunu gösteriyor. Finansal okuryazarlık oranları bir hayli düşükken, online platformlar bütçelerini kontrol altına almak isteyen kişilerin yeterli bilgi düzeyine erişmesi için birçok destekleyici materyal sunuyor. Üstelik öğrenme pratikleriniz ister görsel ister işitsel temeller üzerinde şekillensin, her türden eğitim deneyimine de yeşil ışık yakıyor. Siz de kurslara vakit ayırmadan videolardan faydalanabilir, kalın ve pahalı kitaplara bütçe ayırmadan blog yazıları okuyabilir ve yürüyüş yaparken uzman kişilerin podcast sohbetlerine kulak verebilirsiniz!

5. Öğrendiklerinizi pratiğe dönüştürün!

Finans dünyası giderek daha fazla dijitalleşirken, hem öğrenmek hem de uygulamak bir o kadar kolaylaşıyor. Gelin görün ki iş pratiğe döküleceği zaman, doğru dijital platformu bulmak da bir o kadar zorlaşıyor. Endişe etmeyin! Online ticaret platformu Binomo, sizin için finans dünyasını hem öğretici hem de eğlenceli kılıyor. Üstelik bunu birden çok uygulama ve materyalle gerçekleştiriyor. Binomo, birikimlerini doğru prensiplerle yönetmek için finansal okuryazarlık kazanmak isteyen herkese video, blog, podcast gibi içerik serileriyle destek verirken, ek gelir elde etmek isteyenler içinse turnuva, tahmin, yarışma gibi aktivitelerle keyifli bir deneyim sahası oluşturuyor. Siz de 2022’nin henüz başındayken, doğru finansal adımları atmak istiyorsanız, Binomo’nun online ticaret dünyasıyla tanışarak, finansın farklı renklerini keşfedebilirsiniz!

Ek gelir elde etmek için Binomo’nun dünyasını keşfedin!