2022’de bilgisayar satışlarının düşüşü devam edecek

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2022 Pazartesi 7:30 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2022 Pazar 11:20 am

Uzunca bir süre düşüşte kaldıktan sonra son birkaç yıl içinde yeniden yükselişe geçen PC pazarı, yeniden düşüş trendine geçecek gibi duruyor. Araştırma şirketi Gartner tarafından yayınlanan rapora göre 2022’de bilgisayar satışları düşüşünü sürdürecek.

Üstelik satış rakamlarında öyle ufak bir düşüş de yaşanmayacak. Gartner’a göre PC pazarında yaşanan düş kayda değer olacak.

Gartner tarafından yayınlanan rakamlara göre bu yıl dünya genelinde 310 milyon bilgisayar satılması bekleniyor. Bu da yüzde 9.5’luk bir düşüş anlamına geliyor ki bu PC sektörü için gerçekten endişe verici bir oran. Oysa geçtiğimiz yıl dünya genelinde bilgisayar satışları 342 milyona ulaşmıştı.

bilgisayar satışları

 

Öte yandan teknolojik ürün satışlarında yaşanan genel düşüşten bilgisayarların yanı sıra tabletler de nasibini alacak. Üstelik tablet satışlarındaki düşüş de neredeyse bilgisayar satışlarındaki düşüş kadar büyük olacak. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde 156 milyon tablet satılmıştı. Bu yıl bu sayının 142 milyona düşmesi bekleniyor ki bu da yüzde 9’luk bir düşüş anlamına geliyor.

Bilgisayar ve tablet pazarındaki bu düşüşü sebebi, son dönemde neredeyse tüm sektörlerde etkisini hissettiren küresel sebepler. Bir yandan pandeminin sebep olduğu sorunlar sürerken bir yandan da Rusya-Ukrayna savaşı gibi jeopolitik sorunlar küresel ekonomiyi bir durgunluğa sürüklüyor. Özellikle PC pazarı kurumsal müşterilere epey ürün sattığı için, kurumsal şirketlerin kemer sıkması, PC pazarını da doğrudan etkiliyor. Çünkü pek çok şirket bu ekonomik durgunluk sırasında masrafları kısmak için PC yenileme planlarını sonraki yıllara erteleyebiliyor.

Ay’a çarpan roketin sahibi bulunamıyor