2021 ile birlikte sıfır otomobil fiyatları da düşmeye başladı

Yayın tarihi: 9 Şubat 2021 Salı 8:30 am - Güncelleme: 8 Şubat 2021 Pazartesi 5:19 pm

Sıfır otomobil fiyatları düşmeye başladı. Fakat makul seviyelerden yurda giriş yapan otomobiller daha bayiye inmeden satılıyor!

Son dönemde ülkemizdeki otomobil fiyatları önemli ölçüde arttı. Bu artışın temel nedeni ise pandemi süreci diyebiliriz. Çok değil 2019’da otomobil üreticileri satışların düştüğünden dert yanarak ellerindeki stokları tüketemediklerini ifade ediyorlardı.

2020’de ise ülkemizde hizmet veren hemen hemen bütün otomobil üreticileri adeta yok sattı. Hatta şu anda bile pek çoğu sıfır otomobil için ileri tarihli günler veriyorlar. Yani ülkemize gelecek olan sıfır otomobillerin çoğu daha gelmeden, hatta belki daha üretilmeden satılmış oluyor.

Elbette burada arz-talep dengesinin şaşması da fiyatların artmasında etkili oldu. Çünkü üretilen miktar, Türkiye’nin talebini karşılamaya yetmedi. İşte bu durumun temel nedeni de koronavirüs pandemisi diyebiliriz.

Sıfır otomobil fiyatları

Covid 19 virüsünün dünyaya yayılması ile birlikte pek çok üretici, yarı zamanlı çalışma planına geçti. Hatta bazı otomobil üreticileri bir süreliğine kepenklerini tamamen kapatmıştı. Elbette burada üretilen otomobil için gerekli parçaların tedarikinde de sorunlar çıkması önemli rol oynamıştı.

Nihayet üretim bandının normale dönemsi ve art talep oranının dengelenmesiyle birlikte otomobil fiyatları da düşmeye başladı. 2020 yılında 12 ay boyunca fiyatlarda sürekli bir artış söz konusuydu. 2021 yılında Şubat ayında güncellenen fiyat listelerinde pek çok modelin etiketinin düştüğü görüldü. Dileriz bu düşüş ilerleyen aylarda da devam eder.

Yerli otomobilin fiyatı belli olmaya başladı