2020 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahipleri belli oldu

Yayın tarihi: 12 Ekim 2020 Pazartesi 2:04 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2020 Pazartesi 2:04 pm

Nobel Ekonomi Ödülü, ABD’li akademisyenler Paul Milgrom ve Robert Wilson’a verildi.

2020 Nobel Ekonomi Ödülü, ABD’li akademisyenler Paul Milgrom ve Robert Wilson’a verildi. Ödülü veren İsveç Kraliyet Akademisi “açık artırma teorisini geliştirdikleri ve yeni açık artırma formatları icat ettikleri için” ikilinin ödüle layık görüldüğünü belirtti.

2020 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi belli oldu

Robert Wilson 1960’lardan itibaren açık artırma teorisini ele almaya başlarken 1980’lerin başında ise Paul Milgrom açık artırmalarda görülen ortak değer ve özel değer bileşenleri üzerinde çalışmaya ve bu değerleri analiz etmeye başladı.

Akademi, “Paul Milgrom ve Robert Wilson’ın ortaya koyduğu açık artırma teorisi bu objektiflere nasıl ulaşılabileceğini anlamak adına kilit rol oynamaktadır” ifadelerini kullanırken açık artırma teorisinin ışığında mezatların ve açık artırmaların artık her yerden olduğunun ve insanların bu sistemi kullanarak internette ürünler alıp sattığının da altı çizildi.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi belli oldu

Ödülü veren Kraliyet Akademisi, bu çalışmalar sonucunda elektronik marketlerin açık artırmalar gibi organize olduğunu, finansal varlıkların alınıp satılması, izin verilen karbondioksit emisyon değerlerinin radyo spektrumunun (tayfının) belirlenmesi gibi konuların tümüyle birer açık artırma şeklinde organize edildiğini vurguladı.