2019’da ücretli oldu 2020’de zam geleceği iddia ediliyordu! Bakanlıktan poşet fiyatları kararı

Yayın tarihi: 26 Kasım 2019 Salı 2:25 pm - Güncelleme: 26 Kasım 2019 Salı 2:36 pm

1 Ocak 2019’da ücretli yapılan plastik poşetler için önemli bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile plastik sektörü temsilcileri, 25 kuruşa satılan plastik poşetlerin 2020 yılı fiyatı için kararını verdi.

 

Türkiye, 1 Ocak 2019 itibarıyla ‘ücretli plastik poşet’ uygulamasına geçmişti ve perakende satış noktalarında plastik poşetler tüketiciye 25 kuruştan satılmaya başlanmıştı. Uygulama vatandaşların tepkisini çekmişti. Belirlenen kanuna göre her yıl plastik poşet fiyatlarının ücreti tabanı 25 kuruştan az olmamak şartıyla yeniden güncellenecek.

ŞİMDİLİK ZAM YOK

Bu kapsamda plastik sektörü temsilcileri, geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla birlikte poşet fiyatlarının yeniden belirlenmesine yönelik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdan çıkan sonuca göre, tüketiciye 2020 yılında yansıyacak ücret artışı olmayacak.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Poşet Sanayicileri Komisyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın fiyat belirleme komisyonuna katıldı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu şu bilgileri verdi:

“Zaten zor durumda olan plastik poşet üretim sektörümüzün ve tüketicilerin daha fazla olumsuz etkilenmemesi adına poşet ücretinin kesinlikle artırılmaması için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 2020 yılı poşet fiyatlarının artmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın fiyat belirleme komisyonu toplantısına TOBB Meclisi, PAGEV Poşet Sanayicileri Komitesi olarak katıldık. Perakendeciler, tüketiciler ve üreticiler açısından olayın tüm boyutlarını değerlendirdik. Komisyonda fiyatın artırılmaması yönünde karar aldık.”

Marketlerde plastik poşetlerin paralı satılmasının ardından tüketicilerin manav reyonlarında ücretsiz sunulan ‘hışır poşet’e ilgisi arttı. Tüketiciler, satın aldığı sebze-meyvenin yanı sıra diğer ürünlerini de ince poşetlerde taşımaya başladı.