‘2012’den beri Adalar’da 702 at öldürüldü’

Yayın tarihi: 22 Aralık 2019 Pazar 11:04 pm - Güncelleme: 22 Aralık 2019 Pazar 11:04 pm

İstanbul Adalar’da atların öldürülmesinin yankıları sürerken CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, resmi verilere göre 2012’den beri 702 atın öldürüldüğünü söyledi.

BirGün’den Dilara Şimşek’in haberine göre Temmuz ayında komisyon olarak Büyükada’da fayton çeken atların yaşam koşullarını yerinde inceleyen Yavuzyılmaz, “Bu atların acımasızca, vicdansızca çalıştırıldıklarına şahit olduk. Atların ve seyislerin kaldıkları barınakların durumu içler acısı, hastalık ve mikrop yuvası” dedi.

At sayısı bin 200 olduğu halde kayıt altına alınan ve 2019’da sadece 777 atta ruam taraması yapıldığını söyleyen Yavuzyılmaz, kayıt dışı kaçak atların çoğunun ruamlı olduğunu kaydetti.

Kaçak at ölümlerinin gizlendiğini dile getiren Yavuzyılmaz, şunları söyledi:

“Resmi verilere göre 2012 yılından itibaren adada ruamdan ölen, öldürülen kayıtlı at sayısı 702 olup, resmi olmayan rakamlara göre ise her yıl adada çeşitli nedenlerle ölen at sayısı 700. Adaya at girişi yasağına rağmen kaçak at girişleri yoğun olarak sürdüğü için adadaki toplam at sayısı değişiyor. Buradan anlaşılmaktadır ki Büyükada’da ölen atların yerine, karantinadan geçmeyen, taramaya sokulmayan yeni hastalıklı kaçak ruamlı atlar adaya getirilmektedir. Bu hastalıklı atlar kendi kendilerine teknelere binip kaçak olarak adaya gelmedi. At hırsızları, kaçakçılar tarafından satılmak ve öldüresiye çalıştırılmak, onların üzerinden yüksek kârlar elde etmek için getirildi.

Adalardaki ruam hastalığı sorunu, bir yandan büyük bir hayvan hakları ihlali sorunu, bir yandan yetkili kurumların gözlerinin önünde yapılan bir katliam ve aynı zamanda yıllardır tedbirleri sorumsuzca alınmayan bir güvenlik ve asayiş sorunudur.”