200’e yakın havaalanı iflasla karşı karşıya kalabilir

Yayın tarihi: 27 Ekim 2020 Salı 7:23 pm - Güncelleme: 27 Ekim 2020 Salı 7:23 pm

Uluslararası Havalimanları Konseyi Avrupa Birimi, 200’e yakın havalimanının yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle iflas ile karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

Uluslararası Havalimanları Konseyi Avrupa Birimi (ACI Europe) yolcu trafiğinin yıl sonuna kadar iyileşmeye başlamaması halinde, Avrupa’da 200’e yakın havaalanının önümüzdeki aylarda iflasın eşiğine gelebileceği belirtildi.

Reuturs’da yer alan habere göre, Avrupa’da tahminen 193 havalimanının risk altındayken; bu havaalanlarının 277 bin istihdam sağlayıp Avrupa’nın gayri safi yurtiçi hasılasına da 12,4 milyar euro katkı yaptığı kaydedildi. ACI sözcüsü, risk altındaki havaalanlarının genellikle yıllık 5 milyondan az kişiyi ağırlayan daha küçük nitelikteki bölgesel havalimanları olduğunu; bunların kapatılmasının bölgesel istihdam üzerinde çok büyük etki yaratacağını söyledi.

ACI Avrupa Genel Müdürü Olivier Jankovec, “Bugün açıklanan rakamlar çarpıcı şekilde karamsar bir tablo sunuyor. Krizin başlamasının 8 ay ardından Avrupa’nın tüm havaalanları gelirleri maliyetlerini karşılamaktan çok uzak bir şekilde, açık kalabilmek için nakitlerini harcıyorlar.” dedi.

Öte yandan ACI’nin verilerine göre, Avrupa’da yolcu trafiği 172.5 milyon yolcu kaybıyla eylülde yıllık bazda yüzde 73 düştü. Ocak 2020’den beri kaybedilen yolcu sayısı ise 1.29 milyar.