200 milletvekili bu sınavın peşinde! Peki, arabulucu ne kadar kazanır?

Yayın tarihi: 11 Aralık 2019 Çarşamba 7:46 pm - Güncelleme: 11 Aralık 2019 Çarşamba 8:17 pm

Adalet Bakanlığı’nın yaptığı arabuluculuk sınavına giren çoğu hukukçu 200 civarındaki milletvekillinin neredeyse tamamına yakınının, sınavı geçemediği öğrenildi. Peki arabulucu ne kadar kazanır?

Arabuluculuk sistemi sınava giren yaklaşık 200 milletvekilinin hiçbirinin sınavı kazanamamasıyla yeniden gündeme geldi. Arabulucular özellikle toplu davalarda yüksek gelir elde edebiliyor.
Arabuluculuk sınavını Adalet Bakanlığı yapıyor. T.C. vatandaşı olmak, hukuk fakültesi mezunu olmak gibi şartları var. Arabulucular maaş almıyor. Görev yaptıkları dosyalardaki uyuşmazlıkların türüne göre belirli bir miktarda veya oranda ücret alıyorlar.

Eski Adalet Bakanı ve vekiller sınıfta kaldı: Arabuluculuk sınavında döküldüler

ARABULUCU NE KADAR KAZANIR?

Tarafsız haber ajansında yer alan habere göre, 2019 tarifesine göre aile hukuku ile ilgili uyuşmazlıklarda görev yaptıklarında, taraf başına, bir saati ilk üç saatlik dilim içerisinde 140 lira ücret alıyorlar. 3 saat ara bulunamazsa ücret saat başına 100 liraya düşüyor.

Ticari uyuşmazlık söz konusuysa ücret daha da yüksek. Arabulucular ticari uyuşmazlıklarda taraf başına bir saati ilk 3 saate kadar 270 lira ücret alıyor. Yani 3 taraflı bir uyuşmazlık söz konusuyla ve uzlaşma için 3 saat harcanmışsa arabulucu 2430 lira kazanıyor.

Ticari uyuşmazlığın taraflarının tümü sermaye şirketi ise taraf başına ilk 3 saatle sınırlı olmak üzere bir saatlik ücreti 330 lira. Gelir daha da yükseliyor.

TOPLU DAVALARDA GELİR BÜYÜK MİKTARLARA ULAŞIYOR

Konusu para olan veya parayla değerlendirilen hukuki uyuşmazlıklarda ise farklı bir ücret tarifesi uygulanıyor. Bu tür uyuşmazlıklarda gelir daha da yüksek. Mesela bir işyerinden 20 kişi haksız yere çıkarılmışsa ve arabulucu bir tazminat miktarında uzlaşmalarını sağlamışsa 20 kişi nin tamamı için ayrı ayrı komisyon alıyor.

İlk 35 bin TL için tek arabulucu görev yaparsa %6 birden fazla arabulucu görev yapması halinde oran %9 oluyor.

Sonrasında gelecek 45 bin TL için bir arabulucu görev yaparsa %5 birden fazla arabulucu görev yapması durumunda %7,5 ücret alınıyor.

Daha sonra gelen 80 bin TL için bir arabulucu görev yaparsa %4 birden fazla arabulucu görev yaparsa %6 ücret ödeniyor.

Sonraki 240 bin TL için bir arabulucu için %3 birden fazla arabulucu için %4,5 ücret ödeniyor.

ÖNCE SINAVI KAZANMALARI LAZIM

22 bin 200 lira maaş alan, emekliliğinde ise 13 bin 410 lira aylık (ikramiyeler hariç) maaş alacak olan milletvekilleri yeniden aday gösterilmeme ya da seçilememe ihtimaline karşı arabuluculuk bileziğini kollarına takmak istiyor. Belki de aralarından bazıları siyasi nüfuzlarını da kullanarak arabuluculuktan yüksek gelir elde etme planları yapıyor. Ama bunun için önce oturup ders çalışmaları gerekiyor.