20 yaşındaki genç, ‘Dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle vuruldu

Yayın tarihi: 8 Şubat 2021 Pazartesi 9:44 am - Güncelleme: 8 Şubat 2021 Pazartesi 9:45 am

Van’ın İpekyolu ve Özalp ilçeleri arasında bulunan Erçek bölgesinde 20 yaşındaki Mehmet Ali Nametoğulları’nın ‘dur’ ihtarına uymadığı için askerlerin ateş açması sonucu yaralandığı belirtildi. HDP Van Milletvekili Orhan, “Hiçbir suçu olmadığı halde yurttaşlar cezalarla karşılaşıyor. Geçen yıl 13 kişi bu nedenle yaşamını kaybederken 30 kişi de yaralandı” dedi.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan anlattıklarına göre araç sigortası olmadığı ve sokağı çıkma yasağı nedeniyle endişelenip dur ihtarına uymayan Nametoğulları, askerlerin ateş açması sonucunda yaralandı. Araçtan inip ellerini havaya kaldırdıktan sonra askerin ateş açması sonucu sırtından vurulduğu öne sürülen Nametoğulları, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kaldırıldı.

Güvenlik güçleri ve iktidarın toplum üzerinde yarattığı baskı ve cezalandırmaların bu gibi sonuçlar doğurduğunu belirten HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, “Hiçbir suçu olmadığı halde yurttaşlar cezalarla karşılaşıyor. Toplumda büyük bir kaygı hâkim. Dolayısıyla bu cezalardan maruz kalmaktansa yaşamını tehlikeye atabiliyor” dedi.

GEÇEN YIL 13 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Güvenlik güçleri tarafından ateş etmek yerine farklı yöntemlere başvurulması gerektiğinin altını çizen Orhan, “Güvenlik güçleri cezasızlık nedeniyle rahatlıkla ateş edebiliyor. Geçen yıl 13 kişi bu nedenle yaşamını kaybederken 30 kişi de yaralandı. Güvenlik güçleri hakkında ise gerekli işlemler yapılmadı” diye konuştu.

“Yaşanılanlar ülkede insanların yaşam hakkının olmadığının bir göstergesi” diyen Orhan, “Umuyoruz ki yetkililer bu olayların üzerinde gerçekten yasal ve hukuki tüm süreçleri işletir gerekli yaptırımlar yapılır ve bu keyfiyet son bulur” ifadelerini kullandı.