20 milyon kişiyi aşılamayı planlıyordu! ABD aşı hedefini tutturamadı

Yayın tarihi: 31 Aralık 2020 Perşembe 6:35 pm - Güncelleme: 31 Aralık 2020 Perşembe 6:35 pm

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2020’nin sonuna kadar 20 milyon kişiyi aşılama hedefi tutturulamadı; 30 Aralık itibarıyla ülke genelinde sadece 2.8 milyon kişi aşılanabildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 14 Aralık’ta Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen ardından Moderna tarafından geliştirilen aşıyla koronavirüse karşı aşılama sürecini başlamıştı. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, ülke genelinde dün (30 Aralık) itibarıyla 2.8 milyon kişi aşı oldu. Amerikan hükümetinin bu ay sonuna kadar 20 milyon kişinin aşılama hedefi yarıda kalmış oldu.

ABD’deki aşı kampanyası, 21 milyon sağlık çalışanı ile bakım evlerinde kalan 3 milyon yaşlıya öncelik verilecek şekilde başlatılmıştı. Ancak özellikle bakım evlerindeki sürecin çok yavaş ilerlediği belirtiliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme merkezinin verilerine göre, bakım evlerine şu ana dek 2.2 milyon doz aşı gönderilmiş olmasına rağmen, ilk doz aşıyı olan yaşlıların sayısı 170 binde kaldı.

Ülke çapındaki eyaletlere gönderilen aşıların toplam sayısı da hedefin altında. Amerikan basını, 20 milyon kişinin hedeflenmesine rağmen 2020 sonunda eyaletlere zaten yaklaşık 14 milyon doz aşı gönderilebildiğini yazdı.

Koronavirüs aşılarının iki doz halinde yapılması nedeniyle Amerikan hükümeti, eyaletlere sevk edilen her bir doz aşının karşılığında bir doz aşının da stokta tutulacağını açıklamıştı.