20 kadın, yazar Hasan Ali Toptaş’ın tacizlerini ifşa etti

Yayın tarihi: 9 Aralık 2020 Çarşamba 9:20 am - Güncelleme: 9 Aralık 2020 Çarşamba 9:21 am

20’den fazla kadın sosyal medyada Yazar Hasan Ali Toptaş’ın kendilerine tacizde bulunduğunu yazdı. Yazar Pelin Buzluk, Hasan Ali Toptaş’ın kendisine bulunduğu tacizden sonra “O zaman neden bu elbiseyi giydin?” dediğini söyledi.

Sosyal medyada bir kadının, yazar Hasan Ali Toptaş’la ilgili attığı bir tweet çığ gibi büyüdü ve kadınlar Toptaş ile yaşadıkları taciz ve cinsel saldırı iddialarıyla edebiyat dünyasında ifşa hareketi başlattı.

Hürriyet’ten Ece Çelik’e konuşan Yazar Pelin Buzluk Hasan Ali Toptaş’ın tacizine uğradığını belirterek Toptaş’ın kendisine, “O zaman neden bu elbiseyi giydin?’ dediğini ve ‘geri kafalı’ olmakla suçladığını söyledi.

 

Leyla isimli bir hesap Toptaş’ın bir videosunu paylaşarak, “Bu adamın ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz? Ben ve pek çok arkadaşımın kendisi ile nahoş anıları var üniversite yıllarına ait. Şu anki bilinç ve cesarete sahip olsam kesinlikle ifşa ederdim. Klasik orta yaş üzeri cis erkek edebiyatçı.” yazdı. Bu tweet’in altına 20’ye yakın kadın, Hasan Ali Toptaş’ın kendisini taciz ettiğine ilişkin anılarını paylaştı. Sosyal medyada başlayan ifşa hareketinden sonra yazar Aslı Tohumcu ve Nermin Yıldırım ile çok sayıda yazar birbirlerine “yalnız değilsin” diyerek kendilerini taciz eden yazarları ifşa etti.

‘CİNSEL TACİZDEN DE ÖTE CİNSEL SALDIRI’

Buzluk yaşadıklarını şöyle anlattı: “2011 yılında, cinsel tacizden de öte cinsel saldırı diyebileceğimi bir olaydı. Benim için konuşması çok güç bir durum. Eski eşimle bizi yazıevine davet etmişti. Eşim gelmek istemeyince tek başıma gittim. Fiziksel yönelmesi ve zorlaması oldu. Şoke olmuştum. Bir süre kendimi banyoya kapattım, kendisine ‘Özür dilerim ama istemiyorum’ dedim. Sonraki yıllarda özür dilediğim için kendimi çok suçladım. ‘O zaman neden bu elbiseyi giydin?’ dedi ve beni geri kafalı olmakla suçladı. O gece o evden kurtulduktan sonra da hiçbir şey olmamış gibi benimle iletişimi sürdürmek istedi. Kendini asla suçlu görmedi.”

HASAN ALİ TOPTAŞ: ‘ÖZÜR DİLİYORUM’

İddialarla ilgili görüştüğümüz yazar Hasan Ali Toptaş ise “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum” ifadelerini kullandı.

KADINLAR DAHA DA KONUŞACAK

Tacize uğrayan kadınlarla dayanışan yazar Aslı Tohumcu da kendisini taciz eden yazar Bora Abdo’yu ifşa etti: “Bora Abdo’nun adını vererek, Pelin Buzluk’un Hasan Ali Toptaş ifşasından cesaret alarak yani, yalnız olmadığımızı göstermek istedim. Kadınlar birbirinden güç alarak konuşuyor, daha da konuşacaklar belli.”

YANINDA DURMAK İSTİYORUZ

Aslı Tohumcu ve Pelin Buzluk’a sosyal medyadan destek olanlardan biri de ünlü yazar Nermin Yıldırım oldu. Yıldırım, “Aslı, yaşadıklarını bana anlatmıştı. Başına geleni konuşma cesareti bulan kadınlar öyle hızlı itibarsızlaştırılıp zorbalığa uğruyor ve yalancı muamelesi görüyor ki bunu öyle çok yaşadık ki artık biri ses çıkardığında koşup yanında durmak istiyoruz” diye konuştu.