Haber

2 kişinin ölümüne neden olan taş ocağıyla mücadele eden muhtara tehdit!

Hatay'ın Samandağ ilçesinde bulunan Çöğürlü Mahallesi'nde 2000 yılında kurulan taş ocağı 24 yıldır tüm şiKayet ve risklere rağmen işlemeye devam ediyor. 2 kişinin ölümüne sebep olan ve atıklarının Asi Nehri'ne akıtıldığını anlatan mahalle muhtarı Kıymet Doğru, şirket tarafından baskı gördüğünü anlattı.

Hatay Samandağ İlçesi Çöğürlü Mahallesi'nde 25 yıldır faaliyette bulunan Gür-Kal İnşaat'ın taş ocağına, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından durdurma kararı verildi. Bu karara rağmen taş ocağının faaliyetlerine  devam etmesine halk tepki gösterdi. 
Mahalle muhtarı Kıymet Doğru, 25 yıldır faaliyet gösteren taş ocağının verdiği zararları ve yol açtığı riskleri tele1.com.tr'den Gönül Kasap'a anlattı. 
Ocağın 25 yıl önce hukuksuz bir şekilde kurulduğunu ve zaman içerisinde genişlediğini anlatan Doğru, çeşitli sebeplerle sürekli kendisinden şikayetçi olunduğunu ve şirket sahiplerinin bölge halkı üzerinde baskı kurduğunu ifade etti. 

"SÜREKLİ İFADEYE ÇAĞRILIYORUM"

Doğru, " İfadeye çağrılma nedeni aşırı yüklü bir aracı durdurmam. İşletme zaten kapalı yani aşırı yüklü aracın köyde işi ne demek yerine, muhtar niye müdahale etti deniliyor. 18 Kasım'da yine ifadem alındı Kaymakam Bey tarafından, eşimle 26 Kasım'da diğer mahallenin çimento atığını köyüme dökmeye gelen bir kamyonun görüntüsünü aldığım için yine ifadeye çağrıldım, son olarak işletmenin mahallemizin yolu üstünde kurulduğunu tespit ettik. Tescilli kadastro memurlarıyla yolumuzu tescil etmek için gittiğimizde o esnada da kendimizi karakolda bulduk.  Şikayetler bir yana, şirket sahibi tarafından da düzenli tehdit alıyorum. Neden? Mücadeleyi başlattığım için. "Devlet yok, burada devlet benim" diyebiliyor. Arkasında hangi güç var? Neden bu kadar rahat? 2 kişinin ölümüne neden olmuş 25 yıllık aktif kalan bir işletme, beton santrali mahalle yolunun üstüne kurulmuş ruhsatının olup olmadığı belli değil, bütün bu hukuksuzluklara rağmen Çöğürlü Mahallesi yolunu Asi Nehri doldurularak farklı yerden farkı bir hukuksuzluğa bütün Türkiye’nin bir söz söylemesini istiyorum.'' dedi. 

"TAŞ OCAĞI 2 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEP OLDU"

Taş Ocağının ölümlere neden olduğunu anlatan Doğru şöyle konuştu:
20 yıl önce kontrollü olmasına rağmen yıkım sırasında kopan taş parçasının hamile bir kadın isabet ettiğini ve bu nedenle kadının öldüğünü anlatan Doğru, "20 yıl önce tüm uyarılara rağmen faaliyetini yürüten taş ocağının patlatma sırasında kopan bir taş parçası kamyonet üzerindeki hamile bir kadının kafasına isabet etti. Kadını doğuma aldılar. Bebek kurtuldu ancak anne kurtulamadı. Buna rağmen taş ocağı kapatılmadı. 

"AİLEYE BASKI YAPILDI VE ŞİKAYETÇİ OLUNMADI"

Bu olaydan yıllar sonra taş ocağının çevresine çekilen elektrik tellerinden bir mahalleli de elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Hukuki işlem başladı ancak aileye yapılan baskılar nedeniyle şikayet oluşmadı. Bir can daha bu taş ocağı yüzünden kopup gitti. Ben u mahallenin en yüksek oy oranı ile seçilmiş muhtarıyım. İnsanlar benden tek bir şey istedi. Bu taş ocağı ile mücade etmemi. 

''BETON SANTRALİ BÜTÜN ATIKLARINI ARITMADAN ASİ NEHRİ'NE BIRAKIYOR''

2015 hatta 2020 yılında yapılan inşaatların yüzde 85’nin neden yıkıldığının araştırılmasını isteyen Kıymet Doğru, sözlerini şöyle sürdürdü:
Sorun Çöğürlü mahallesinin sorunuymuş gibi görünüyor aslında ama değil, inanın bütün Samandağ halkı hatta bütün Türkiye'yi ilgilendiren bir sorun. Bakın işletme Asi  Nehri kenarına kurulmuş, beton santrali bütün atıklarını arıtmadan Asi Nehri'ne bırakıyor. Benim evimin tam karşısında Devlet Su İşleri'nin sulama pompası var o sulanan milyonlarca metrekarelik tarım alanı var. Bütün Samandağ halkı bu sebzelerle besleniyor aynı zamanda bizim ihraç ürünlerimiz var.