2. el otomobil fiyatları hızlı bir şekilde artıyor

Yayın tarihi: 16 Ocak 2020 Perşembe 4:35 pm - Güncelleme: 16 Ocak 2020 Perşembe 4:35 pm

Geçtiğimiz günlerde 2020 yılındaki ilk otomobil fiyatlarını okurlarımızla paylaşmıştık. En ucuz benzinli otomobiller listesinde bile fiyatların 100.000 TL civarında olduğuna dikkat çekmiştik. Nitekim sıfır otomobil pazarındaki fiyatların hızlı bir şekilde artması 2. el otomobil fiyatları üzerinde de doğru orantılı bir artışa neden olmuş.

Özellikle son dönemde sosyal medyada sıklıkla dile getirilen bir konu var. 2. el otomobil fiyatlarının hızlı bir şekilde artıyor olması.

İşin ilginç yanı ise bazı otomobiller için sıfırlarından daha fazla para talep edilmesi. Otomobili sıfır olarak satın alanlar biraz bakım ve bazı ekstralar takarak sıfırından daha fazla para istiyorlar. Elbette bu paraya satıp satamayacakları bir muamma. Fakat gerçekten 2. el otomobil fiyatlarına baktığınızda çok absürt ilanlarla karşılaşmanız işten bile değil.

Ne oldu da 2. el otomobil fiyatları arttı

Bir dönem 2. el otomobil satın almak pek fazla para kazandırmıyordu. Dolayısıyla bu dönemde al – satçı olarak tanımladığımız kesim de piyasada fazla yoktu. Örneğin bu yıl 30.000 TL’ye aldığınız 2. el otomobili 2 sene sonra en fazla 31.000 TL’ye satıyordunuz. Ya da daha altına. Fakat günümüzde bu durum tamamen tersine döndü.

Bugün 30.000 TL verdiğiniz otomobili 2 sene sonra 40.000 TL gibi bir fiyattan satmanız mümkün. Belki de daha fazlasına.

2. el otomobil fiyatları

Peki ne oldu da 2. el otomobil pazarı birden coştu? İşin aslı bunu kimse bilmiyor. Fakat şöyle bir kanı var. Al – sat işi yapanların artması, pazardaki fiyatların da artmasına neden oluyor. Bu durumun temel sebebi de al – sat yapanların fiyat gözetmeden aldıkları araçların üzerine 3 – 5 koyarak yeni ilan açmaları.

Örneğin cebinizde 30.000 TL paranız var. Bu parayla iyi kötü bir araba alıyorsunuz ve onu hemen 35.000 TL’ye ilana koyuyorsunuz. Daha sonra benzer model satmayı düşünenler de benim arabamın bundan ne eksiği var diyerek 35.000’i sınır gözeterek aracını 36.000 TL’den satışa koyuyor. Böylece pazarı 30.000 TL olan araç sadece bir iki haftada 35.000’lere çıkmış oluyor.

2. el otomobil fiyatları

En fazla artış SUV modellerde

Son dönemde en çok artışın ise SUV modellerde olduğu dile getiriliyor. İkinci el pazarındaki tüm modellerin fiyatı artmış olsa da özellikle SUV sınıfında olan araçların fiyatlarının daha çok arttığı belirtiliyor. Bu durumun temel nedeni ise son yıllarda SUV modellere olan ilginin artması. Malum bu ilgi yüzünden yerli otomobilin ilk modeli bile SUV olarak üretilecek.

Sonuç olarak özetlememiz gerekirse 2. el otomobil piyasasındaki fiyatlar arşa ulaşmış durumda. Artık insanlar beğenilmeyen şahin, doğan için bile 20.000 TL gibi rakamlar yazıyorlar. Gerçekten çok ilgin.

Logitech Brio 4K Stream Edition webcam inceleme