1984 soğuğu geri mi geliyor? İklim Bilimci tarih verdi

Yayın tarihi: 27 Eylül 2023 Çarşamba 7:52 am - Güncelleme: 27 Eylül 2023 Çarşamba 7:52 am

Mevsim dengelerinin değişmesinin ardından iklim bilimci Dr. Okan Bozyurt’tan açıklama geldi. Bozyurt bu kışın sert geçeceğini söyledi.

A Haber canlı yayınına konuk olan iklim bilimci Dr. Okan Bozyurt, kış mevsimiyle ilgili merak edilen sorulara açıklık getirdi.
Bozyurt şu ifadeleri kullandı:

“Kışın sert geçeceğini leyleklere bağlayan benim. 2 sene öncede buna benzer bir durum yaşandı ve haberleri çıkmıştı. Leyleklerin erken göçünden sonra gelen kış oldukça sert geçmişti. Türkiye’nin içinde bulunduğu enlemler son yılların en sıcak yazını yaşadı. Ama Orta ve Kuzey Avrupa da son yılların en serin yazını yaşadı. Peki bu neden oldu? Bunun sebebini anlamak lazım..
Bu sene küresel ısınmadan dolayı Grönland buz tabakası aşırı derecede eridi. Hatta tarihte en fazla erimenin bu sene olduğunu söyleyebiliriz. Bu aşırı erime sonucunda okyanuslara çok fazla miktardı soğuk ve tatlı su karıştı. Bu da ısı dengesini bozdu, özellikle Gulf Stream akıntısı gibi… Meksika Körfezi’nden doğan ve Avrupa’nın iklimi yumuşatan sıcak su akıntısının önünü kesti. Bundan dolayı Avrupa’nın ikilimi soğumaya başladı…
İşte bu soğuk hava giderek yukarı kuzeye çıktı ve havuzlandı ve aşağı doğru akıp inemedi. Özellikle bu sene soğuk mevsime geldiğimizde bu baraj yıkılacak ve yukarıda kuzeyde biriken soğuk hava olduğu gibi aşağı enlemlere doğru akacak tabi ki bunda üst batı rüzgarlarının çok büyük bir rolü olacak. Bu rüzgarlar özellikle El-Nino yıllarında aşağı doğru bir kavis çiziyor. Dolayısıyla yukarıdaki kutup havasını aşağı doğru akmasını kolaylaştırıyor. Burada bir soğuk hava kanalı oluşuyor..

“1984 KIŞI YAŞAYACAĞIZ”

Bu sene 1984-85 kışı gibi ya da 2011-21 kışı gibi kış yaşayacağız. Çok ciddi bir kış bekliyoruz. Sadece bizim coğrafyamız değil Orta ve Doğu Avrupa özellikle Rusya, Türkiye ve aşağı doğru olan hatta Kuzey Afrika İsrail’e kadar olan kısım çok ciddi anlamda etkilenecek. Kasım ve Aralık aylarında bu soğuk etkilerini hissetmeye başlayacağız. Ancak önümüzdeki hafta çok ciddi anlamda soğuma başlıyor. Yaklaşık olarak 15 derece sıcaklıklar düşecek. Ekim ayı başlarında bu soğumayı göreceğiz.

Kuzey ve İç Ege ile Göller Bölgesi, İç ve Doğu Anadolu’nun kuzeyi Karadeniz’in iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışları olabilir. Yükse kesimlerde bunları görebiliriz. Hava sıcaklı artık geceleri iç kesimlerde tek haneli rakamlara düşecek. 4-5 derece gibi rakamlara düşecek. Gündüz sıcaklıkları 15-16 derecelerde olacak. Bu tabi bir açılış olacak. Hava sonra tekrar düzelecek. Kuraklık tehlikesi bu sene için rafa kalkacak. Bu sene bol yağışlı bir kış bekliyoruz.”

Bayraklı’da kış spor okulları kayıtları başladı