17 yaşındaki Aden ile Aya kutuplaşmaya ‘Sil Baştan’ demek için söyledi

Yayın tarihi: 22 Ocak 2021 Cuma 11:59 am - Güncelleme: 22 Ocak 2021 Cuma 12:05 pm

17 yaşındaki Aden Tezölmez ile Aya Alsaraj kutuplaşmaya ve gruplaşmaya “Sil Baştan” demek için Şebnem Ferah’ın Sil Baştan isimli şarkısını seslendirdi.

Hayata Destek Derneği, 17 yaşındaki Aden Tezölmez ile Aya Alsaraj’ın Şebnem Ferah’ın Sil Baştan isimli şarkısını söyledikleri klibi sosyal medya hesaplarından paylaştı. Tezölmez’in, “Müzikle Yeniden” adını verdiği proje kapsamında sosyal zorluklarla mücadele eden çocuklara fırsatlar yaratılmasını amaçlayan farkındalık projesinde bir araya gelindi.

Proje kapsamında Aden ve Küçükçekmece Hayata Destek Evi’ne gelen Suriyeli ailelerin müziğe ilgi duyan çocukları Babajim İstanbul müzik stüdyosunu ziyaret etti. Burada şarkı söylerken ses kaydı yapılan çocuklar, bir konser öncesinde şarkıcı Şebnem Ferah’ın sahnesine giderek hazırlıkları gördü.

Ardından çocuklar, 3 günlük müzik atölyesinde ilgi ve bilgilerini paylaşırken, Aden ve Aya, sosyal zorluklarla mücadele eden çocuklara da fırsatlar yaratılmasına katkı sağlamak için Şebnem Ferah’ın “Sil Baştan” adlı şarkısını birlikte söyledi. Suriyeli çocukların da yer aldığı şarkının klibi, derneğin sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıldı.

“MÜZİK ETRAFINDA BİRLEŞTİK”

17 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Aden Tezölmez, dans ve bale gibi sanat dallarıyla ilgilendiğini, piyona çalmayı ve şarkı söylemeyi sevdiğini belirterek, üniversitede de müzikle ilgili eğitim almak istediğini anlattı.

Evrensel bir dil olan müziğin iyileştirici yönünün ilgisini çektiğini, 2 yıl önce de okuluyla beraber Gaziantep’te bir devlet okuluna müzik eğitimi vermeye gittiklerini dile getiren Aden Tezölmez, şöyle devam etti:

“Oradaki öğrencilerle birbirimizi tanımıyorduk ama müzik üzerinden inanılmaz bir iletişim kurduk. Herkesin hikayesi çok farklıydı. Hepimiz müzik etrafında birleştik. O eğitim kampından inanılmaz etkilendim. Müziğin birleştirici ve iyileştirici gücünü çok daha derinlemesine araştırmaya karar verdim. Sonrasında ‘Müzikle Yeniden’ projesi fikri aklıma geldi. Ailemle paylaştım. Projeyi büyütmek için neler yapabileceğimizi düşündük. Müziğin iyileştirici ve birleştirici gücünü kullanarak travma geçirmiş, zorluklar yaşamış çocukların hayata yeniden tutunmalarına destek olmak için projeyi başlattım. Bu yaşta böyle bir projeyi hayata geçirmek duygusal bir tecrübe edinmemi sağladı.”

Tezölmez, proje kapsamında Suriyeli çocuklarla bir araya geldiğini anımsatarak, daha önce hiç Suriyeli çocuklarla yakından iletişim kurmadığını ancak proje sayesinde yeni arkadaşlar edindiğini dile getirdi.

“KUTUPLAŞMAYA SİL BAŞTAN DEMEK İÇİN BUNU SEÇTİK”

Küçükçekmece Hayata Destek Evi’ne gelen Suriyeli çocukların önce istediği şarkıyı söylediğini, sonra stüdyoda kayıt yapıldığını anlatan Tezölmez, şunları söyledi:

“Aya da Gesi Bağları’nı çok güzel söylemişti. Sesi güzeldi ve çok duygusal söylüyordu. Sonra konser öncesinde Şebnem Ferah’ın sahnesini ziyaret ederek, hazırlıkları gördük. Herkes çok etkilendi. Aya ile ilk orada tanıştık ve bir bağ kurduk. Projeye Aya ile devam ettik. Şarkı seçimleri yaparken Sil Baştan’a karar verdik. Aşk üzerine yazılmış bir şarkı ama daha farklı boyutlarından yorumladık. Çünkü çok farklı açılardan sil baştan diyebiliriz. Bana hep aykırı gelen kutuplaşma, gruplaşma fikrine sil baştan demek için şarkıyı seçtik. Klip de hazırlandı, kitlelere yayılıyor.

Dünyada en çok ihtiyacımız olan şey birleşmek, sevgi, beraber olmak. Dünyada şu an çok gruplaşma, kutuplaşma var. Ben müzik üzerine ilerledim. Müziğin insanları nasıl birleştirdiğini gördükten sonra dünyanın bu farkındalığa varması gerektiğini düşünerek projeyle bu farkındalığı sağlamak istiyorum. Sonra da travma geçirmiş çocuklar için bunu gerçek hayata geçirmek istiyorum.”

“MÜZİKTE İLERLEMEK İSTİYORUM”

Lise 3’üncü sınıf öğrencisi Aya Alsaraj da 8 yıl önce ailesiyle Suriye’den İstanbul’a geldiğini belirterek, şunları anlattı:

“Müziğe olan ilgim Türkiye’de, ortaokuldayken ortaya çıktı. Teneffüslerde arkadaşlarıma şarkı söylüyordum. Müzik öğretmenimin isteği üzerine şarkı söyledim ve beni çok beğendi. Okul sonunda da konser yaptık. Öğretmenim her hafta benimle çalışmaya başlayınca ilgim daha da arttı. Gitar ve piyona öğrenmeye başladım. Kadına şiddetle ilgili rap söylediğim yarışmada birinci oldum. Müziğe olan ilgim Türkiye’de gelişti ve bu yönde ilerlemek istiyorum.

Aden ile arkadaş olmak daha da güzel bir duygu. Mikrofonu tutmak hayalimdi. Stüdyoda sesimizi kaydettiğimizde çok mutlu olmuştum. Sil Baştan şarkısını, sesim güzel değil diye söyleme isteğim yoktu. Birlikte söylerken Aden’in videosunu çekmiştim. Sesi o kadar güzel ki, onu dinleye dinleye bu noktaya geldim.”

Alsaraj, müzik alanında ilerleyerek öğretmen olup, dezavantajlı çocuklar için ücretsiz müzik dersleri vermek istediğini söyledi.