17 Mayıs 1990: WHO, eşcinselliği hastalık listesinden çıkardı

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2021 Pazartesi 2:47 pm - Güncelleme: 17 Mayıs 2021 Pazartesi 2:47 pm

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından eşcinselliğin akıl hastalıkları listesinden çıkarılışının yıl dönümü olan 17 Mayıs, 1990’dan itibaren her yıl Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün olarak kutlanıyor.

17Mayıs 1990’da Dünya Sağlık Örgütü eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardı. Seneler süren hak ihlallerinin sonucunda 17 Mayıs, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olarak anılıyor. LGBTİ+’ların maruz kaldığı nefret, ayrımcılık ve hak ihlallerine kamunun, yetkililerin, medyanın, politikacıların dikkatini çekmek için 17 Mayıs günü, 2004 yılından bu yana dünya genelinde kutlanıyor. Türkiye’de ise ilk kez 2008 yılında Ankara’da, ‘Anayasa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanınsın!’ sloganıyla gerçekleşen yürüyüş, 2016’da Ankara Valiliği tarafından engellenene dek her yıl düzenlendi.

Homofobi ve transfobi, genel olarak, eşcinsellik, biseksüellik ve transseksüellik gibi farklı cinsel yönelimleri veya cinsel kimlikleri bulunan insanlara yönelik “olumsuz duygular, tutumlar veya davranışlar” olarak tanımlanıyor. Amerikalı psikolog George Weinberg homofobi kavramını ilk kez 1972’de, aynı ve korku kavramından yola çıkarak ‘farklı cinsel yönelimleri olan insanlara karşı duyulan akıl dışı korku’ olarak kullanıyor.

29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası teması belli oldu