16 metre uzunluğunda, 40 ton ağırlığında… ‘Denizin devleri’

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2020 Çarşamba 1:46 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2020 Çarşamba 5:49 pm

Çeşme ve Sakız Adası arasındaki bölgede 16 metre uzunluğunda, 40 ağırlığında dev balina görenleri şaşkına çevirdi. Denizin 1000 metre altında yaşadığı öğrenilen balina için “Denizimizin devleri” denildi.

İzmir’in Çeşme adası ile Yunanistan’a ait Sakız ve Samos arasındaki bölgede iki gün önce görülen Oluklu Balinagiller sınıfındaki dev Mavi Balina görenleri şaşkına çevirdi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki uluslararası sularda kıyıya yakın olarak seyreden yaklaşık 16 metre uzunluğunda ve 40 ton ağırlığındaki dev Mavi Balina, bölgede araştırma yapan Yunanistan Deniz Koruma Enstitüsü 12 Adalar Bölgesi (Güney Ege) Müdürü Thodoris Tsimpidis ve ekibi tarafından görüntülendi.

Tsimpidis Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “Genellikle 1100 metre derinlikte yaşayan bu türlerin kıyılara yakın seyretmesi çok ilginç çünkü su derinliği balinanın bulunduğu bölgede yaklaşık 200-300 metre civarındaydı, bunlar denizlerimizin devleridir.

Çok derinlerde yaşamaları ve bu sularda çok az görülmeleri nedeniyle bu balinalar hakkında ne kadar az şey bildiğimizin farkındayız. Bölgemizdeki balık popülasyonlarına zarar vermezler çünkü bu tür balinalar 1000 metrenin çok daha altındaki canlı türleri ile beslenirler. Kesin olan bir şey varki bu denizlerde onlarla birlikte yaşıyoruz ve onları korumak zorundayız” dedi.