15 yıl hapis cezasıyla yargılanan yönetmen Kazım Öz bugün hakim karşısına çıkacak

Yayın tarihi: 1 Ekim 2019 Salı 11:29 am - Güncelleme: 1 Ekim 2019 Salı 11:55 am

‘Örgüt üyeliği’ suçlamasıyla yargılanan yönetmen Kazım Öz bugün, Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Tunceli Pertek’de 24 Kasım 2018 tarihinde gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır’a götürülen ve iki gün gözaltında tutulan Kazım Öz, bugün hakim karşısına çıkacak.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, yönetmen Kazım Öz’ün “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Öz, 2010 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Siyaset Akademisi’ne ve Gezi direnişine katılması ile yaptığı bazı telefon konuşmalarıyla suçlanıyor.

KAZIM ÖZ: KORKMUYORUM

Duruşma öncesi Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’a konuşan Öz, “Kaçmıyorum. Çünkü yanlış bir şey yaptığımı, suç işlediğimi düşünmüyorum. Ülkemizin bir an önce normalleşmesini umuyorum. Barış ortamının oluşacağına dair umudumu koruyorum. Sinema yapmayı özgür ve demokratik bir ülkede yapmak isterdim. Öyle bir ülkede olmasak da sinema yapmaya her koşulda devam edeceğim” dedi.

KAZIM ÖZ HAKKINDA

Kazım Öz, ‘Bahoz’ ve ‘Zer’in yönetmenliği yapmış, uluslararası pek çok festivalden çok sayıda ödül almıştır. Son filmi Zer ile Kültür Bakanlığı’ndan destek almasına rağmen, bakanlık tarafından filmin bazı sahneleri sansürlenmişti, filmin yasaklanan yerleri İstanbul Film Festivali’nde ‘siyah sahneler’ halinde beyazperdeye taşımıştı. Bunun üzerine bakanlık harekete geçip, siyah sahneleri de sansürlenmişti.

(Fotoğraf: MA)