145 bin nüfuslu Kilis’te 91 bin Suriyeli yaşıyor

Yayın tarihi: 12 Haziran 2022 Pazar 3:45 pm - Güncelleme: 12 Haziran 2022 Pazar 3:45 pm

Kilis Valisi Recep Soytürk, kentteki Suriyeli sayısının Türk nüfusunu geçtiği iddiası hakkında açıklama yaptı. Soytürk, 145 bin 826 Türk vatandaşının yaşadığı kentte 91 bin 183 Suriyeli yaşadığını açıkladı. 

AKP iktidarının sığınmacı ve mülteci politikası sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti mülteci üssüne dönüştü. Dünyada en fazla mültecinin yaşadığı ülke Türkiye olurken iktidar bu durumla övünmeye devam ediyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs’ta, mültecilere ilişkin olarak, “Türkiye’nin misafirperverliğini gösteriyor. Ve bu misafirperverlikle beraber Türkiye’nin dünyadaki şu anda mülteciler noktasında en çok göç alan bir ülke olarak ön sıraya çıktığını görüyoruz. Şu anda Türkiye dünyada bir numara ve biz bundan rahatsızlık duymuyoruz” dedi.

Erdoğan, mülteciler konusunda rahatsızlık duymadıklarını iddia ederken Kilis’te var olan Suriyeli sığınmacı sayısı neredeyse Türk nüfusuna yaklaştı. 

RESMİ VERİLERE GÖRE NEREDEYSE İL NÜFUSUNU GEÇECEKLER

Kilise Valisi Recep Soytürk, kentteki Suriyeli sayısının Türk vatandaşı sayısını geçtiğini yalanlayıp verileri açıkladı. Soytürk’ün paylaştığı rakamların birbirine yakınlığı ise dikkat çekti.  “Kilis ilinde yaşayan Suriyeli sayısı, Kilis’te yaşayan toplam kişi sayısının yüzde 38,47’sine karşılık gelmektedir” açıklamasında bulunan Soytürk şunları kaydetti:

 

“İl nüfusu 145,826 olan Kilis ilinde 109,687 geçici koruma kapsamında kayıtlı Suriyeli yabancı bulunmaktadır. Geçici korumaları 2 yıldan fazla bir süredir pasif halde bulunan 18,504 yabancının kayıtları düşüldüğünde; Kilis ilinde bulunan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısı 91,183’tür. Dolayısıyla nüfusu 145,826 olan Kilis ilinde geçici koruma altındaki Suriyelilerle beraber toplam 237,009 kişi yaşamaktadır”

 

Mülteci, sığınmacı ve göçmen sayıları! İşte Türkiye’nin tartıştığı en büyük sorun hakkında tüm gerçekler