Kılıçdaroğlu’ndan çağrı: Çiftçi borç batağında, gelin borçlarını silelim

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2020 Perşembe 3:54 pm - Güncelleme: 14 Mayıs 2020 Perşembe 4:53 pm

Yaklaşık 1 milyon çiftçinin topraktan koptuğu, istihdamda tarımın payının yüzde 34’ten yüzde 15’e gerilediği, gübrenin, mazotun ve ilaç zamlarının ise üreticinin belini büktüğü Dünya Çiftçiler Günü’nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu iktidara çağrıda bulunarak, “Gelin çiftçilerin borçlarını silelim, çiftçi rahat bir nefes alsın” çağrısında bulundu.

Bugün 14 mayıs Dünya Çiftçiler Günü ancak gübre, mazot, ilaç zamları ile üreticinin beli bükülmüş durumda.

Dünya Çiftçiler Günü, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş tarihi olan 14 mayıs 1984 yılından bu yana her yıl kutlanıyor. Fakat Türkiye’de çiftçilerin hali pek de iç açıcı değil.

İstihdamda tarımın payı yüzde 34’ten yüzde 15’e geriledi. Son 1 yılda çiftçiler aldıkları borcun büyük bölümünü ödeyemedi. Gübre, mazot, ilaç zamları ise üreticiyi zor duruma soktu.

Son yıllarda verimli tarım arazileri ranta açıldı. Son 16-18 yılda İşlenebilir tarım arazileri 26.5 milyon hektardan 23 milyon hektara, mera alanları İse 16.5 milyon hektardan 11 milyon hektara düştü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:

“Çiftçimiz pandemi sürecinde fedakarlık göstererek üretmeye devam etmiş, gıda arzında kesinti yaşanmasına müsaade etmemiştir. Dünyada çiftçiler, pandemi sürecinde üretimden kaçarken bizim çiftçimiz ülkemiz için üretmeye devam ediyor” İfadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu