14. kez ihaleye çıkan Adabank’ın değeri düştü! Satışı yılan hikayesine döndü

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2023 Cuma 10:11 am - Güncelleme: 26 Mayıs 2023 Cuma 10:11 am

TMSF‘nin Uzanlar’dan el koyduğu Adabank, 14’üncü kez ihaleye çıktı. 2003 yılından beri 13 kez ihaleye çıkarılıp bir türlü satışı tamamlanamayan Adabank’a son teklifi 10.8 milyon dolar ile Ahlatçı Grubu verdi. Adabank daha önce en düşük 35 milyon dolar, en yüksek de 60 milyon dolar teklif almıştı.

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker bugün kaleme aldığı “Adabank’ın tek talibi Ahlatçı Grubu oldu” başlıklı yazısında Adabank ihalesini konu edindi.

20 YILDA 14 KEZ İHALEYE ÇIKTI

Uzun zamandır Uzan Grubu’nu takip ettiğini söyleyen Ülker, TMSF’ye devredilen Adabank’ın 2003 yılından beri, daha önce, 13 kez satış için ihaleye çıktığını ancak satışının gerçekleşmediğini belirtti. 2019’da yaşanan son satış sürecini ise Ülker şöyle aktardı:

“2019 yılındaki son satış sürecini ve kimin aldığını dönemin TMSF Başkanı Muhiddin Gülal’ın 24 Mart’ta bir gazeteye yaptığı açıklamayla öğrendik.

Başkan Gülal, Adabank’ı bir Türk grubunun aldığını ve 60 milyon dolar verdiğini açıkladı. Türkiye, bu alıcıyı merak ederken DÜNYA Gazetesi olarak bu isme ulaştık. Türkiye’de ilk kez bu köşeden duyurduğumuz haberde gizemli alıcı ‘Na-Fi Dış Ticaret A.Ş’ olarak Rekabet Kurumu başvurusunda öğrendik. Ancak TMSF’den ne de BDDK başta olmak üzere diğer kamu kurumlarından Na-Fi Dış Ticaret’in kimliği hakkında bizlere bilgi verilmedi.

Ticaret odaları ve sicil gazetelerinde de bu şirketin kayıtları yoktu. Sessiz sedasız yapılan ihalenin üzerinden 18 ay geçtiğinde bile bu süreci sorguladık. Zira ihale onay beklerken SPK Adabank’ın bankacılık faaliyetini 2 yıl durdurmuştu”

TMSF’den Türkbank’ın satışına ‘dedem kurdu’ itirazına yanıt!

AHLATÇI GRUP YENİ SAHİBİ

Yazısına “Nedense bu süreç de diğerleri gibi sessizce tamamlandı ve bu teklife de onay verilmedi” ifadeleriyle sürdüren Ülker, Adabank’ın şimdi 14’üncü kez ihaleye çıkarıldığını ve ihaleye katılan tek şirketin AHL Ahlatçı Finansal Yönetim olduğunu aktardı.

Ülker ayrıca, şirketin Adabank için 215 milyon TL’lik teklif verdiğini, verilen bu teklifin bugünkü kurla 10.8 milyon dolara tekabül ettiğini söyledi.

60 MİLTON DOLARDAN 10 MİLYON DOLARA

Yazıda Adabank’ın bugüne kadar aldığı en düşük teklifin 34.6 milyon dolar, en yüksek teklifin ise 60 milyon dolar olduğu kaydedilirken yazıda, “Görünen o ki Adabank’a hala ilgi yok. 14’üncü ihalede verilen 215 milyon TL yani 10.8 milyon dolarlık tek teklifin de onay süreci bundan sonra merak edilecek. Zira 60 milyon dolarlardan 10 milyon dolarlara inmesi oldukça düşündürücü” denildi.