‘128 milyar dolar nerede’ değil, ‘145 milyar dolar nerede diye soracağız’

Yayın tarihi: 23 Eylül 2021 Perşembe 2:18 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2021 Perşembe 6:58 pm

Ekonomist Murat Muratoğlu, Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi. Muratoğlu, enflasyon yüksekken faizi düşürmenin hatalı olduğunu vurguladı. “128 milyar dolar nerede değil, 145 milyar dolar nerede diye soracağız” dedi.

Merkez Bankası, faizi yüzde 19’dan yüzde 18’e indirdi. Karar öncesi 8.63 olan dolar 8.77’yi gördü.

Ekonomist Murat Muratoğlu, TELE 1’de yayınlanan Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası programında Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin konuştu. Faizin 18’e indirilmesini hata olarak yorumlayan Muratoğlu, şunları söyledi:

“Bankadaki mevzuatların stopaj indirimi bitiyor. Merkez Bankası’nda Şahap Kavcıoğlu’nu suçlamak çok doğru değil. Bu tek başına verilen bir karar değil. Belli ki geçen aydan itibaren emir gitmiş. Faiz kararına ilişkin 2 ihtimal vardı. Ya ekonomi kitabında okuduğunu yapıp faizi hiç kıpırdatmayacaktı ya da yükseltecekti ama çekirdek enflasyon baz alındı.

“EN DÜŞÜK ENFLASYON BAZ ALINDI”

Yani içinde gıda, konut ,tütün, sigara, içki, akaryakıtın olmadığı ve bunların toplanmadığı bir enflasyondur. Altı tane çekirdek enflasyon var bunlar arasından en düşüğünü yani c’yi baz aldılar. Merkez Bankası başkanı bu faiz kararıyla sarayın emir kulu olduğunu gösterdi. 128 milyar dolar üzerine ilerde 145 milyar nerede diye soracak hale geleceğiz maalesef. Bunu Türkiye’de ekonomi okumuş kimse yapmazdı. Bunun ceremesini kendileri de çekecekler. Enflasyon yüksekse faiz indirilemez. Özetle, faiz indirerek hata yaptılar, ekonomi iyiye gitmeyecek.

Faiz indi, dolar yükseldi