124 yıllık tarihi lokanta pandemi nedeniyle kapandı!

Yayın tarihi: 5 Haziran 2021 Cumartesi 11:47 am - Güncelleme: 5 Haziran 2021 Cumartesi 11:52 am

İstanbul Sirkeci’de bulunan ve 1897’den beri faaliyet gösteren Konyalı Lokantası pandemi nedeniyle kapandı.

İstanbul Sirkeci’de bulunan ve 1897’den beri faaliyet gösteren Tarihi Konyalı Lokantası pandemiyle kapanma kararı aldıklarını açıkladı.

Lokantanın işletme müdürü Nebih Yaman,”Pandemi dolayısıyla maalesef kapatmak zorunda kaldık. Sirkeci’deki lokanta kapandı ama Topkapı Sarayı’ndaki, Saray Konyalı lokantası faaliyetine devam edecek. Yaklaşık bir buçuk sene hiçbir şey yapamadık. Kademeli olarak kapanmak zorunda kaldık. Bizler de ayrılmak zorunda kaldık, yaklaşık 45 kişi çalışıyorduk” dedi.

ÇAPA: SIRA KİMDE, HANGİMİZDE DÜŞÜNMEK İSTEMİYORUM

Gazeteci İzzet Çapa konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Çapa, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Meşhur Krependeki İmroz’un kapandığı haberini yazarken de ellerim titremişti… Çünkü bunlar, sadece birer restoran değil, İstanbul kültür tarihinin de nadide birer parçasıydı… Bugün Sirkeci’de 1897’den bu yana faaliyet gösteren Konyalı Lokantası da pandeminin etkisiyle kapılarını kapattı…  Sıra kimde, hangimizde düşünmek istemiyorum… Ama işler böyle giderse hepimiz aynı acı kaderi paylaşacağız… Maalesef daha umutlu şeyler söylemiyorum… Yazık oldu, çok yazık…”

16 SANDALYE İLE BAŞLADI

Osmanlı döneminden başlayıp Cumhuriyet’e uzanan bir tarihi barındıran lokantanın internet sitesinde, mekanın serüveninin ise 16 sandalye ile başladığına dikkat çekiliyor. Lokantanın tarihi şu şekilde yazılıyor: “Konya’nın Doğanbey ilçesinden 1895 yılında çıkan büyük dede Hacı Ahmet Doyuran 1897’de dört masa ve 16 sandalye ile Sirkeci’de ‘Konya Lezzet Lokantası’ adıyla mütevazı bir aşçı dükkanı açar. Bir süre sonra lokantayı damadı Mustafa Doğanbey ‘e devreder. Lezzet ve temizliğin temsilcisi olarak kısa sürede tanınan lokanta, zaman içinde İstanbul mutfağı denince akla ilk gelen isimlerden birine dönüşecektir. Konyalı’nın şöhreti 1940’lardan sonra Nurettin Doğanbey’in çabalarıyla Türkiye’ye yayılır. Yerli yabancı devlet adamlarının, kral ve kraliçelerin, sanatçıların uğrak yeri olur.”

ATATÜRK’Ü DE AĞIRLADI

Lokanta Mustafa Kemal Atatürk’ü de ağırladığının hatırlatıldığı satırlar şu şekilde devam ediyor; “Bugün, Doğanbey Ailesi’nin dördüncü kuşağından Mehmet Eren Doğanbey tarafından işletilen kuruluş, 1924 – 2006 yılları arasında ulu önder Atatürk’ten, İngiltere Kraliçesi Majeste Elizabeth II’ ye , Pakistan Başkanı Benazir Butto’dan Amerika eski başkanı Richard Nixon’a kadar dünyanın dört bir yanından gelen pek çok devlet büyüğünü, ünlü sanatçıları Kral ve Kraliçeleri ağırlama onuruna erişmiştir.”