Esenyurt Karakolu’nda ölü bulunmuştu: 12 polis işkenceyle yargılanacak

Yayın tarihi: 20 Ekim 2021 Çarşamba 11:45 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2021 Perşembe 12:37 am

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım’ın Esenyurt Karakolu’nda öldürülmesine ilişkin davada 12 polis ‘işkence’ suçlamasıyla yargılanacak. Mahkeme duruşmayı 13 Ocak 2022’de yapacak.

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım’ın Esenyurt Karakolu’nda öldürülmesine ilişkin davada 12 polisin ”bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan yargılandığı dava dosyası, mahkemece kabul edildi. 12 polis memuru, ”işkence” suçundan yargılanacak. Asliye ceza mahkemesinin ‘görevsizlik’ kararıyla yolladığı dosya Bakırköy 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme duruşmayı 13 Ocak 2022’de yapacak.

Polisler 20 Eylül’de Büyükçekmece 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmıştı. Mahkeme, ara kararında komiser yardımcısı Salman’ın tutukluluk halinin devamına hükmetmiş, dava dosyasının da polislerin eylemlerinin ‘işkence suçunu oluşturabileceği’ gerekçesiyle görevsizlik kararıyla Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti. Mahkeme, görevsizlik kararına ilişkin gerekçeli kararında, olayın oluş şekli, suçun işleniş biçimi, olayın meydana geldiği yerin kamera bulunmayan yer olması ve olayın yaşandığı zaman dilimini, Yıldırım’ın vücudundaki yara sayısı ve yaraların niteliğini göz önünde bulundurduğunu açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

Özel bir güvenlik şirketinde amir olarak çalışan 42 yaşındaki Birol Yıldırım, mesai arkadaşı B.U.’nun bir polis memuruyla tartışıp gözaltına alınması üzerine 5 Haziran’da saat 22:30 sıralarında Esenyurt karakoluna gitti. Bilgi almak isteyince rütbeli bir memurun, “Bu arkadaşı da alın içeri” talimatıyla saat 23:30 sıralarında gözaltına alındı. Yıldırım, burada şüpheli şekilde ölü bulundu. Olayın ardından Gazeteci Canan Coşkun’un haberinde yayımlanan olay yeri görüntüleri, Yıldırım’ın darp edilerek içeri alındığını ortaya çıkardı. Birol Yıldırım, akıbetini sormaya geldiği çalışanının da tutulduğu mutfağa alınmıştı. Görüntülerde bir polisin eline buz koyduğu ve bir polisin ise elini ovuşturduğu yer aldı. Adli tıp raporunda da Yıldırım’ın darp edildiği, kalp damar hastalığı sonucu hayatını kaybetmesi ile bu darp olayı arasında illiyet bağı olduğu belirtildi.

Esenyurt polis karakolundaki ölüme karışan 1 polis tutuklandı