115 milyar liralık deprem yardımı nereye gitti?

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2023 Cuma 7:13 am - Güncelleme: 7 Temmuz 2023 Cuma 7:14 am

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yardım için toplanan 115 milyar liranın  nereye harcandığı yeninden gündem oldu. Maliye uzmanı Prof. Dr. Duran Bülbül, “Toplanan paraların deprem için kullanılmadığı anlaşılıyor” dedi.

15 Şubat’ta düzenlenen “Türkiye Tek Yürek” canlı yayınında toplanan 115 milyar TL ve 1999 depreminden sonra getirilen Özel İletişim Vergisi’nden elde edilen 84 milyar TL’nin nereye harcandığı hâlâ merak konusu.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, “Türkiye Tek Yürek” kampanyası ile ilgili daha önceden de uyarılarda bulunduklarını anımsattı. Bülbül, “Toplanan paralar için deprem fonu kurulması gerektiğini söyledik. MTV kararından toplanan paraların deprem için kullanılmadığı anlaşılıyor. Eğer depremden beş ay geçmesine rağmen hâlâ deprem için para topluyorlarsa, daha önceden toplanan paraların nereye harcandığını açıklamaları lazım. Yoksa deprem için toplanan paralar seçimin finansmanında mı kullanıldı” diye sordu.

‘KANUNA AYKIRI’

Bülbül, MTV’nin iki katı alınacak olmasına ilişkin ise “Bu durum vergilerin kanunilik ilkesine ve bütçe hakkına aykırı. Deprem işin bahanesi. İktidar, ‘Ekonomik kriz nedeniyle para topluyoruz’ demek yerine depremi gerekçe gösteriyor. Eğer gerçekten deprem için para toplanacak, vergiler alınacak olsaydı bunu mart ayında yapmaları gerekirdi. Kamu harcamalarından yüzde 1 kısıntıya gidilse 50 milyar TL yapar. MTV artışında beklenen zaten 54 milyar TL” değerlendirmesini yaptı.

‘İNSANLAR SOKAKTA’

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Yüz binlerce insan şu anda sokakta. 21 yıl boyunca deprem vergileri topladın. Bu vergileri deprem dışında her yere harcadın. Şimdi yine para toplayacaksın. Deprem vergilerini, kentsel dönüşüm ve deprem bölgelerinde kullanmayan iktidarın bugün bu parayı da nasıl kullanacağı belli değil” dedi.

“Deprem sonrası toplanan bağış paraları nerede” önergesi reddedildi!