1140 gündür tutuklu olan Osman Kavala’dan açıklama

Yayın tarihi: 14 Aralık 2020 Pazartesi 6:21 pm - Güncelleme: 14 Aralık 2020 Pazartesi 6:24 pm

1140 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan iş insanı Osman Kavala, “AYM ve yerel mahkemeden hukuk normlarına uygun karar bekliyorum. Benimle ilgili alınacak hukuk normlarına uygun kararların yargı için olumlu örnek olmasını diliyorum” dedi.

Anayasa Mahkemesi, sivil toplum örgütü kurucusu ve iş insanı Osman Kavala’nın “Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın ihlal edildiği” iddiasıyla yaptığı ikinci bireysel başvuruyu yarın görüşecek. Kavala, hakkında açılan ikinci davadan 18 Aralık’ta da hakim karşısına çıkacak.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AYM ve yerel mahkemeden çıkacak kararlar öncesinde 1140 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu sivil toplum örgütü kurucusu ve iş insanı Osman Kavala’yı ziyaret etti. Kavala, AYM ve yerel mahkeme kararlarına ilişkin, “Anayasa Mahkemesi ve yerel mahkemenin hukuk normlarına uygun kararlar vereceğini ümit ediyorum. Benimle ilgili alınacak hukuk normlarına uygun kararların yargı için olumlu örnek olmasını diliyorum” dedi.

“ÖZGÜRLÜKLER İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE”

AİHM’nin tutukluluğuna ilişkin hak ihlali kararı verdiği Kavala, hakkında öne sürülen iddialar ve açılan davalarda bir beraat, iki tahliye kararına rağmen 1140 gündür Silivri Cezaevi’nde. Kavala içinde bulunduğu duruma ilişkin, “Paralel bir cezalandırma yöntemi haline gelen uzun ve gerekçesiz tutuklamaların, özgürlükler için büyük bir tehlike olduğunu düşünüyorum” dedi.

“GERÇEK REFORM ÖZGÜRLÜKLE OLUR”

Kavala’yı ziyareti sonrasında açıklamalarda bulunan CHP’li Utku Çakırözer ise, iktidarın reform söylemlerine dikkati çekerek, “Osman Kavala, bir beraat, iki tahliye, bir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen 1140 gündür haksız, hukuksuz cezaevinde. İktidarda olanlar hukukta, yargıda reformdan bahsetmekte. Eğer ülkede gerçek anlamda bir reform yapılacaksa Osman Kavala ve düşüncesi, ifadesi nedeniyle haksız, hukuksuz cezaevlerinde tutulan gazeteciler, siyasiler, hak savunucuları özgürlüğüne kavuşmalıdır” diye konuştu.