Moody’s ilk kez Türkiye’nin kredi notunu iki kademe birden yükseltti

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2024 Cuma 11:57 pm - Güncelleme: 20 Temmuz 2024 Cumartesi 12:30 am

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ten ‘B1’e yükseltti. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ilk kez iki kademe birden yükseltirken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kararın ardından ‘ekonomi programı’yla övündü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ten ‘B1’e yükseltirken, kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korudu. Karara ilişkin açıklamada, kredi notunun B1’e yükseltilmesinin temel itici gücünün “yönetimdeki gelişmeler özellikle ortodoks para politikasına kararlı ve giderek daha iyi yerleşen geri dönüş olduğu” belirtildi.

‘ENFLASYON’ VURGUSU

Bunun Türkiye’nin başlıca makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması açısından ilk gözle görülür sonuçları verdiği kaydedilen açıklamada, “Enflasyonun ve iç talebin ılımlı hale gelmesi başlaması, enflasyonist baskıların gelecek aylarda ve 2025’e doğru önemli ölçüde hafifleyeceğine dair bize daha fazla güven veriyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

‘MERKEZ’İN KREDİBİLİTESİ HIZLA ARTTI’

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikasının “kredibilitesini hızla artırdığı ve bunun da Türk Lirası’na olan güvenin yeniden tesis edilmesine yardımcı olduğu” aktarıldı. Ayrıca “sıkı politika duruşunun Türkiye’nin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığına işaret edilen açıklamada, pozitif görünümün yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı” kaydedildi.

Moody’s, ocak ayındaki değerlendirmedesin Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ olarak teyit ederken, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirmişti. Moody’s, bugünkü kararıyla ilk kez iki kademe birden not yükseltmiş oldu.

ŞİMŞEK: PROGRAMIMIZA GÜVENİ YANSITIYOR

Karar sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi. Şimşek X hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Moody’s kredi notumuzu ilk defa iki kademe artırdı! Uyguladığımız program sayesinde ülke kredi notumuzu 11 yıl sonra yükselten Moody’s görünümü pozitif olarak korudu. Ekonomideki dengelenme, azalan dış finansman ihtiyacı, artan uluslararası rezervler ve dezenflasyon süreci not artışında etkili oldu. Görünümün pozitif olarak korunması programımıza duyulan güveni yansıtırken potansiyel not artışlarına işaret ediyor. Ekonomimizin dayanıklılığını artıran kurala dayalı ve öngörülebilir politikalarımızı uygulamaya kararlılıkla devam edeceğiz.”

Moody’s İsrail’in kredi notu için inceleme başlattı!

Kaynak: HABER MERKEZİ