11 yaşında bir dünya şampiyonu ama adını hiç duymadınız

Yayın tarihi: 8 Kasım 2020 Pazar 12:08 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2020 Pazar 12:08 pm

11 yaşında bir dünya şampiyonu ama adını hiç duymadınız. Çünkü matematikte dünya şampiyonu oldu.

Uluslararası Caribou Matematik Yarışması Şampiyonu ve kitesurf sporcusu Poyraz Aksakal “Matematik benim için hayatı ifade ediyor. Her şey sayılardan oluşuyor bence. Mesela kite yaparken kendimi kesintisiz bir problem çözüyor gibi hissediyorum.” dedi.

Duvar’dan Serpil Kurtay’ın haberine göre; Kanada’daki Brock Üniversitesi her yıl Uluslararası Caribou Matematik Yarışması isimli bir yarışma düzenliyor. Bu yarışmanın özelliği, dünyanın en büyük online matematik yarışması olması. 35 farklı ülkeden çocukların katıldığı yarışma yılda altı defa yapılıyor. 2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10, 11-12. sınıf kategorilerinde, İngilizce, Fransızca, Çince ve Farsça gibi dillerde yürütülüyor. Bu yarışmanın en önemli farkı, öğrencilerin severek matematik yapmalarını, problem çözmeye yönelik keyifli vakit geçirmelerini ve analitik düşünme becerilerini kullanabilmelerini amaçlaması.

Öğrencilerin, üst düzey düşünme ve problem çözüm becerilerini kullanmalarını gerektiren bu organizasyonun ekim ayı yarışmasında şampiyon Türkiye’den çıktı. Akyaka’da oturup, Marmaris’te okuyan Poyraz Aksakal, dünya genelinde 7-8. sınıf kategorisinde yarışmaya katılan 10 bin 565 öğrenci arasından dünya birincisi oldu. Poyraz’ın bu kategoride şampiyon olmasına rağmen sekizinci sınıf öğrencilerinden iki yaş daha küçük olması, başarısını daha da anlamlı kılıyor. Sessiz sedasız yaşanan bu şampiyonluğu merak ettik ve hem Poyraz’la hem de ailesiyle konuşmak istedik. Ortaya başarının büyük şehirlerde yakalanabileceğine dair kalıplaşmış düşüncenin aksine bir aile portresi çıktı.

İSTANBUL’DAN AKYAKA’YA

Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olan Ayşe ve ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımcılığı mezunu olan Yavuz, evlenirler. İstanbul’da standart hatta “zar zor” bir yaşamları vardır. Ama doğa ve kiteboard aşığıdırlar. Artık İstanbul’da yaşamak istemezler ve 16 yıl önce tası tarağı toplayıp bir Ege kasabasına, Akyaka’ya göçerler. Burada kiteboard okulu kuran Ayşe ve Yavuz, hobilerini işe dönüştürmüşlerdir ve iki kişilik hayatlarında oldukça mutludurlar. Beş yıl hayat böyle gittikten sonra Yavuz’un tabiriyle Poyraz gelip kapıyı çalar; “Hu hu ben de aranıza katılabilir miyim?”

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ