11 kişiye 1 Mayıs gözaltısı

Yayın tarihi: 30 Nisan 2020 Perşembe 9:43 pm - Güncelleme: 30 Nisan 2020 Perşembe 9:45 pm

1 Mayıs eylemine izin verilmeyen Emekçi Hareket Partisi (EHP) Sözcüsü Özge Akman’ın da arasında olduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Emekçi Hareket Partisi (EHP) İstanbul İl Örgütü üyeleri, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Şişli Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

1 Mayıs 1977 katliamında hayatını kaybedenler Taksim’de anıldı

Basın açıklamasında konuşan EHP Parti Sözcüsü Özge Akman, koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında yapılan “evde kalın” çağrılarına rağmen üretimi durdurmadığını, işçilerin şantiyelere, fabrikalara gönderildiğini ve bu şekilde salgının yavaşlatılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Her balkon 1 Mayıs meydanı

“İŞÇİLER İÇİN HANGİ HAYAT EVE SIĞAR”

Akman, “Her gün televizyona çıkıp bize ‘Hayat eve sığar’ diyorlar. 1170 lirayla geçinmek zorunda bıraktığınız işçiler için hangi hayat hangi eve sığar? İşsiz bırakılan milyonlar için hangi hayat hangi eve sığar? Sadece bir avuç topluluğun evine sığar. Yüzde 99’un evine sığmayan bu hayat, sadece yüzde 1’in evine sığıyor” dedi.

İnşaat ve tekstil gibi zorunlu olmayan sektörlerde de üretimin sürdüğünü ifade eden Akman, işçilerin hayatlarının riske atıldığını belirtti.

Akman, “Bu salgının yavaşlatılmasının tek yolu tam izolasyonun sağlanmasıdır. Her şeye tek elden karar verirken, insanların evde kalmasını kendi inisiyatiflerine bırakacak kadar riyakarlığı hak görüyorlar. İşçilere diyorlar ki ‘Pazartesi virüsün bulaşmasında sorun yok. Tıpış tıpış iş yerlerine gidecek, Cuma akşamı mesai bitince eve gideceksiniz’” diye konuştu.

Basın açıklaması devam ederken, polis “valilikten izin almadan basın açıklaması yapılamayacağını” söyleyerek eylemi sonlandırılmasını istedi.

11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yasaya göre izin alma şartının olmadığını söyleyen EHP Sözcüsü Özge Akman, “Biz bir siyasi partiyiz. Siyasi partiler kanununa göre valilikten izin almak diye bir usul yoktur. Valilik böyle bir karar aldıysa bize yazılı olarak bildirmelidir” yanıtını verdi.

Eyleme izin vermeyen polisler 11 EHP üyesini gözaltına alındı. EHP üyelerini gözaltına alınırken bazı polislerin maske takmadığı görüldü.